sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Irak: Manifestaţii ale sunniţilor şi contramanifestaţii ale şiiţilor


Bagdad, 11 ian /Agerpres/ - Mii de membri ai minorităţii sunnite au manifestat din nou, vineri, la Bagdad şi în alte provincii ale Irakului pentru a denunţa politica guvernului condus de Nuri al-Maliki, în timp ce, în sudul ţării, manifestanţi şiiţi i-au cerut guvernului să nu cedeze în faţa acestor cereri, potrivit AFP.

Manifestanţii sunniţi, care protestează de la 23 decembrie, îi cer guvernului dominat de şiiţi eliberarea unor deţinuţi şi abrogarea legilor împotriva terorismului.

Mişcări de protest au avut lor în cartierele cu populaţie preponderent sunnită Adhamiyah şi Ghazaliyah din Bagdad, precum şi în oraşele Ramadi, Samarra, Mosul şi Tikrit, potrivit unor jurnalişti ai AFP. Sunniţii au manifestat, de asemenea, în mici localităţi de la nord de capitală.

La Ghazaliyah, sute de manifestanţi s-au reunit în faţa moscheii Oum al-Qoura, cerând abrogarea legii împotriva terorismului, eliberarea deţinuţilor şi o mai bună respectare a drepturilor omului în închisori.

'Ceea ce auziţi nu este propriu unei singure comunităţi', a spus, într-un discurs, Ahmed Abdelghafour al-Samarraie, şef al fundaţiei care gestionează moscheile sunnite din Irak, referindu-se la revendicările manifestanţilor.

'Toţi irakienii din Irak strigă: 'NU suferinţelor, NU lipsei de servicii, NU injustiţiei (...) NU conflictului, NU revenirii Baas (partidul fostului preşedinte Saddam Hussein - n.r.)), a Al-Qaida sau a miliţiilor, NU torturării până la moarte'', a mai afirmat acesta.

Sute de manifestanţi s-au reunit la Adhamiyah în faţa moscheii Abou Hanifa, unde autorităţile au încercuit sectorul.

'Suntem aici pentru drepturile noastre. Guvernul ar trebui să-i asigure populaţiei o bună calitate a vieţii', a explicat un bărbat în vârstă de 62 de ani, Abou Fares.

Manifestanţii au blocat pentru a 20-a zi autostrada care leagă Irakul de Siria şi Iordania, în provincia Anbar, iar în oraşul Kirkuk (nord), sute de manifestanţi au purtat drapelul irakian actual şi pe cel din vremea regimului lui Saddam Hussein.

Nuri al-Maliki avertizase, miercuri, că forţele de securitate ar putea interveni pentru a pune capăt mişcărilor de protest organizate cu începere din 23 decembrie, după arestarea la 20 decembrie a nouă gărzi ale ministrului de finanţe Rifaa al-Issawi, un sunnit din blocul laic de opoziţie Iraqiya, critic faţă de premier.

În paralel, contramanifestaţii au avut loc vineri în regiuni cu populaţie preponderent şiită din sudul Irakului.

În oraşul sfânt Najaf, mii de manifestanţi i-au cerut guvernului să nu schimbe legile împotriva terorismului, nici pe cele referitoare la 'debaasificarea' ţării (care înlătură din posturi de răspundere mii de foşti membri ai Baas).

Pe pancartele pe care le purtau se putea citi: 'NU teroriştilor', 'NU revenirii Baas'.

Aceste manifestaţii survin cu aproape trei luni înainte de alegerile provinciale prevăzute în aprilie şi considerate un test crucial pentru premier înainte de legislativele de anul viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu