sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Slovenia: Mii de manifestanţi au cerut demisia premierului Janez Jansa


Ljubljana, 12 ian /Agerpres/ - Mai multe mii de persoane au manifestat vineri la Ljubljana pentru a cere demisia premierului Janez Jansa, suspectat de corupţie, potrivit autorităţilor locale, citate de AFP.

Postul naţional de radio a anunţat că peste 10.000 de persoane au participat la această manifestaţie antiguvernamentală - cea mai importantă din Slovenia în cursul ultimelor luni -, în timp ce poliţia a estimat participarea la circa 8.000 de persoane.

Manifestaţia, iniţiată la apelul grupului de cetăţeni 'pentru demisia guvernului şi înnoirea Sloveniei', a avut loc la câteva zile după ce prim-ministrul Jansa şi primarul capitalei slovene, Zoran Jankovic - liderii primelor două partide ca mărime din ţară - au fost nominalizaţi de organismul de luptă împotriva corupţiei din cauza unor nereguli în bunurile lor şi conturile bancare.

În cursul marşului de vineri, participanţii au fluturat bannere pe care era scris 'Wanted' (căutat de poliţie) cu portretul lui Jansa, în timp ce pe altele se putea citi 'V-am prins!' sau 'Vrem demisia elitei politice'.

Niciun incident grav nu a fost semnalat în cursul manifestaţiei, iniţiată cu ajutorul mesajelor trimise pe Facebook şi susţinută în special de asociaţia scriitorilor şi de organizaţii de stânga ale veteranilor de război.

În luna decembrie, primarul celui de-al doilea oraş ca mărime din Slovenia, Maribor, a demisionat din cauza acuzaţiilor de corupţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu