sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Centrul Naţional Militar de Comandă (Nucleu) - structură de importanţă majoră a Ministerului Apărării Naţionale

Centrul Naţional Militar de Comandă (Nucleu)  - CNMC (N), este structura la nivel militar-strategic care asigură coordonarea managementului informaţional în realizarea şi actualizarea imaginii strategice integrate pentru a asigura fluxul informaţional şi decizional necesar şefului Statului Major General în exercitarea comenzii şi controlului forţelor armate. CNMC (N) coordonează sprijinul acordat instituţiilor administraţiei publice centrale şi locale pe timpul situaţiilor de urgenţă.
În prezent, comandantul CNMC (N) este colonelul Romică DRAGOMIR, care ocupă această funcţie din anul 2009.
Centrul Naţional Militar de Comandă (Nucleu) funcţionează după următoarele acte normative:
Legea 58/2011 privind modificarea art. 8 din Legea apărării naţionale a României nr.45/1994;
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea n r. 15/2005;
Hotărârea de Guvern nr. 2288/2004 pentru aprobarea repartizării principalelor funcţii de sprijin pe care le asigură ministerele, celelalte organe centrale şi organizaţiile neguvernamentale privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă;
Concepţia privind comanda şi controlul structurii de forţe în Armata României, aprobată prin Hotărârea CSAT nr. 33/2010.
          Domeniile de responsabilitate ale  CNMC (N) sunt:
- Monitorizarea, prin care se asigură informarea factorilor de decizie ai Statului Major General despre desfăşurarea activităţilor curente ale forţelor din Armata României.
 - Supravegherea,  prin care se asigură culegerea de date şi informaţii meteo.
- Avertizarea, prin care se asigură informarea personalului cu atribuţii în domeniul conducerii despre iminenţa apariţiei unei situaţii de urgenţă, a unui incident CBRN şi/sau solicitare de sprijin pentru evacuare medicală.
- Înştiinţarea, prin care se asigură transmiterea ordinelor şi/sau dispoziţiilor  specifice domeniului militar.
- Managementul situaţiilor de urgenţă este domeniul de responsabilitate al Centrului naţional militar de comanda (nucleu) care, în calitate de Centru operativ pentru situaţii de urgenţă al Ministerului Apărării Naţionale, asigură coordonarea forţelor şi mijloacelor ce participă la intervenţii în situaţii de urgenţă şi cooperarea M.Ap.N. cu celelalte ministere implicate în managementul situaţiilor de urgenţă.

    În anul 2012, cu precădere în perioadele 25.01 – 22.02, 27.07 – 07.08 şi 09 – 22.12, CNMC (N) a coordonat acţiunile de intervenţii în situaţii de urgenţă desfăşurate de forţele şi mijloacele MApN în sprijinul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, având ca principale obiective: salvarea de vieţi omeneşti, acordarea sprijinului necesar asigurării transportului aerian, terestru şi naval pentru persoane şi produse alimentare şi nealimentare către localităţile izolate, asigurarea sprijinului logistic pentru organizarea şi desfăşurarea evacuării populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi participarea la acţiuni de localizare şi stingere a incendiilor.
De asemenea, în calitate de Centru operativ pentru situaţii de urgenţă şi pentru desfăşurarea într-o concepţie unitară a intervenţiilor în sprijinul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, CNMC(N) a realizat cooperarea interministerială prin participarea cu ofiţeri de legătură la activităţile derulate în cadrul centrelor operative ale Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.
În anul 2012 CNMC(N) a coordonat şi monitorizat executarea unui număr de 836 intervenţii în situaţii de urgenţă, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, care au însumat un efectiv de 9186 militari şi 1386 mijloace tehnice (blindate, autovehicule şi tractoare, aeronave, nave maritime şi fluviale).
În anul 2013 CNMC(N) a coordonat şi monitorizat executarea unui număr de 7 intervenţii în situaţii de urgenţă, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, care au însumat un efectiv de 101 militari şi 14 mijloace tehnice.

Focus 1/2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu