vineri, 11 ianuarie 2013

Şiiţii pakistanezi doresc să preia controlul asupra capitalei Belucistan

Islamabad, 11 ian /Agerpres/ - Lideri ai comunităţii şiite din Pakistan au lansat vineri un apel la intervenţie militară pentru preluarea controlului asupra capitalei provinciei Belucistan, Quetta, cu scopul protejării minorităţii religioase, la o zi după cele mai sângeroase acţiuni interconfesionale din istoria recentă a ţării, soldate cu peste 120 de morţi, informează Reuters.

Aceiaşi lideri şiiţi au declarat pentru Reuters că nu vor permite înhumarea victimelor violenţelor produse joi la Quetta înaintea îndeplinirii acestui deziderat.

Atentatul sinucigaş de la Quetta a provocat moartea a cel puţin 86 de persoane, conform celui mai recent bilanţ, şi a fost revendicat de gruparea extremistă sunită Lashkar-e-Jhangvi /LeJ/, principala mişcare antişiită din Pakistan având strânse legături cu talibanii şi cu Al-Qaida, conform AFP.

Provincia Balucistan, bogată în petrol şi gaze naturale, este afectată, de mai mulţi ani, de violenţe ce vizează minoritatea şiită, de atacuri ale unor combatanţi talibani şi de o insurecţie locală separatistă.

Insurgenţii din Balucistan cer autonomie politică şi o mai bună împărţire a profitului legat de resursele naturale din regiune. Atentatele cu bombă şi atacurile vizând comunitatea şiită şi forţele de securitate sunt frecvente în această provincie.

Pakistanul se confruntă de peste patru ani cu acţiuni sângeroase fără precedent. Seria violenţelor s-a intensificat după uciderea lui Osama ben Laden de către un comando american, în mai 2011, la reşedinţa sa din Abbottabad.

După înlăturarea de la putere a mişcării talibane afgane /1996-2001/, regiunile tribale din nord-vestul Pakistanului, la graniţa cu Afganistanul, au devenit un refugiu al combatanţilor talibani, afgani şi pakistanezi, şi ai islamiştilor suniţi afiliaţi la Al-Qaida.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu