vineri, 11 ianuarie 2013

Titus Corlăţean consideră că revizuirea Strategiei Europene de Securitate va conduce la consolidarea relaţiei transatlantice

Bucureşti, 11 ian /Agerpres/ - Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a subliniat, la reuniunea informală 'Snow Meeting', care se desfăşoară joi şi vineri la Trakai (Lituania), că procesul de revizuire a Strategiei Europene de Securitate este în măsură să conducă la consolidarea relaţiei transatlantice şi, implicit, a parteneriatului UE-NATO.
Potrivit unui comunicat al MAE remis vineri AGERPRES, în cadrul intervenţiei, demnitarul român a subliniat că UE reprezintă un actor care tinde să îşi asume un rol din ce în ce mai important în domeniul securităţii, accentuând că noua structură instituţională, precum şi apariţia unor provocări noi în mediul de securitate justifică necesitatea revizuirii Strategiei Europene de Securitate (SES).
'O Strategie Europeană de Securitate revizuită este în măsură să proiecteze o nouă viziune strategică privind interesele de securitate ale UE, viziune la care România este pregătită să contribuie substanţial', a arătat demnitarul român.
De asemenea, Titus Corlăţean a precizat că pe parcursul ultimei decade climatul de securitate internaţional a traversat o perioadă de schimbări profunde, determinând necesitatea ca teme precum securitatea energetică şi cibernetică să fie luate în considerare mai mult în procesul de revizuire a Strategiei Europene de Securitate.
Şeful diplomaţiei române a subliniat că cele mai multe provocări la adresa securităţii europene continuă să provină din vecinătatea imediată a UE, impunându-se astfel necesitatea acordării unei atenţii sporite acestor regiuni în contextul revederii SES.
Ministrul român a arătat că regiunea Mării Negre continuă să reprezinte o zonă de interes pentru UE şi NATO, generatoare 'de provocări, dar şi de oportunităţi'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu