vineri, 11 ianuarie 2013

Pakistan: 92 de morţi într-o serie de atentate în oraşul Quetta

Islamabad, 10 ian /Agerpres/ - O serie de atentate comise joi în localitatea Quetta, din sud-estul Pakistanului, au provocat moartea a 92 de persoane, dintre care 81 într-un local frecventat de membri ai minorităţii şiite, a anunţat poliţia, citată de AFP.

Un prim atac cu bombă s-a soldat cu 11 morţi şi 27 de răniţi într-o piaţă foarte frecventată din acest oraş, capitala Balucistanului, o provincie la graniţa cu Iranul. Un dispozitiv exploziv a fost plasat sub un vehicul aparţinând Frontier Corps, o unitate paramilitară.

Mai târziu, în cursul serii, un dublu atentat a avut ca ţintă un club de biliard plin cu clienţi dintr-un alt cartier, în majoritate şiit, au făcut cunoscut autorităţile locale.

S-au înregistrat 81 de morţi, dintre care 'nouă membri ai forţelor de ordine' şi un cameraman al unui post local de televiziune, precum şi 121 de răniţi, a precizat în cursul unei conferinţe de presă desfăşurate la Quetta un oficial al poliţiei, Mir Zubair Mehmood, care nu a exclus posibilitatea ca bilanţul să se agraveze.

După ce primul terorist kamikaze şi-a detonat încărcătura în club, zece minute mai târziu, când poliţiştii, unităţile de prim ajutor şi jurnaliştii ajunseseră la faţa locului, al doilea terorist a aruncat în aer maşina în care se afla, staţionată în faţa localului, a explicat Mir Zubair Mehmood.

Cu aceste încărcături explozive de 'mare putere', ei au vizat intenţionat un cartier cu locuitori care aparţin mai ales minorităţii şiite din Pakistan (circa 20% dintre cei 180 de milioane de locuitori, majoritatea sunniţi), a explicat un demnitar local, Akbar Durrani.

Dublul atentat nu a fost revendicat până în prezent.

Este vorba despre atentatul-sinucigaş cel mai sângeros din Pakistan după ce doi terorişti-kamikaze au omorât 98 de persoane. Ei au aruncat în aer încărcături explozive aflate asupra lor, într-un centru de pregătire a poliţiei, la Shabqadar, un oraş din nord-vestul ţării, la 13 mai 2011, la scurt timp după ce militari americani l-au ucis pe teritoriul pakistanez pe Osama bin Laden, liderul organizaţiei Al-Qaida.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu