vineri, 11 ianuarie 2013

Putin anunţă investirea a peste 100 miliarde de euro pentru reechiparea Marinei ruse până în 2020

Moscova, 10 ian /Agerpres/ - Rusia va investi peste 100 de miliarde de euro în achiziţionarea de noi nave de război până în 2020, a anunţat joi preşedintele rus, Vladimir Putin, în cursul vizitei sale la Severomorsk, în regiunea Murmansk, relatează agenţia RIA Novosti.

''Reechiparea Marinei este un obiectiv prioritar al eforturilor noastre ce vizează întărirea forţelor armate. Programul militar al statului la orizontul lui 2012 prevede crearea unor grupuri moderne de submarine şi de nave de suprafaţă la un cost de peste 4.000 de miliarde de ruble /100,5 miliarde de euro/, în cadrul unui duplex cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, aflat în vizită la Severodvinsk /nord/.

În afară de cele opt submarine nucleare din clasa Borei, din care unul, ''Iuri Dolgoruki'', a fost predat Marinei astăzi la Severodvinsk, armata rusă va fi dotată cu opt submarine nucleare din clasa Iasen până în 2020, potrivit declaraţiilor lui Putin.

''Vom construi printre altele submarine diesel polivalente'', a adăugat şeful suprem al forţelor armate ruse.

Şantierele navale Sevmaş din Severodvinsk vor conduce aceste lucrări. ''Această uzină legendară a construit deja peste 120 de submarine nucleare pentru Marina rusă'', a reamintit Putin.

În 2013, armata ţării va fi dotată cu un alt submarin din clasa Borei, ''Alexandr Nevski''. Cel de-al treilea submersibil din această clasă, ''Vladimir Monomah'', a fost deja lansat la apă. În 2012, am andocat cel de-al patrulea submarin din proiectul Borei, ''Kniaz Vladimir'', care are un potenţial de luptă mai ridicat, a mai spus Putin.

''Lansarea lucrărilor de construcţie pentru cel de-al cincilea şi cel de-al şaselea submarin din clasa Borei este, de asemenea, programată pentru 2013. În total, Marina va avea opt submarine din această clasă până în 2020'', a declarat Putin, precizând că toate submarinele din clasa Borei vor purta nume de mari oameni - apărători şi reunificatori de pământuri ruseşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu