sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Japonia ar urma să-şi mărească cheltuielile destinate apărării pentru prima dată în 11 ani


Tokyo, 5 ian /Agerpres/ - Guvernul japonez ar urma să crească cheltuielile destinate apărării pentru prima dată în 11 ani, informează sâmbătă presa niponă, în condiţiile în care noul premier japonez Shinzo Abe a promis un răspuns ferm la disputa teritorială cu China, relatează Reuters.

Guvernul nipon are în vedere o creştere a cheltuielilor pentru apărare cu aproape 2 procente la peste 4,7 trilioane de yeni (53,4 miliarde de dolari) în anul fiscal care începe în luna aprilie, informează ziarul Mainichi, care nu menţionează nicio sursă pentru informaţia oferită.

Cheltuielile suplimentare vor fi utilizate pentru creşterea personalului în forţele terestre de autoapărare şi pentru îmbunătăţirea echipamentelor destinate forţelor terestre, aeriene şi maritime, scrie ziarul Asahi, care de asemenea nu citează nicio sursă.

Ministerul japonez al Apărării a folosit avioane de luptă F-15 de mai multe ori în ultimele săptămâni pentru a intercepta avioanele de supraveghere chineze care s-au apropiat de insulele disputate de cele două ţări în apropiere de Taiwan. Insulele sunt cunoscute sub denumirea de Senkaku în japoneză şi Diaoyu în chineză.

Guvernul japonez administrează insulele şi a cumpărat trei dintre ele de la un proprietar privat în septembrie anul trecut, ceea ce a condus la izbucnirea unor proteste violente anti-nipone în toată China. Beijingul susţine că insulele fac parte din teritoriul chinez.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu