joi, 3 ianuarie 2013

Iranul anunţă c-a doborât două mici drone RQ-11 de fabricaţie americană

Teheran, 2 ian /Agerpres/ - Armata iraniană a doborât două mici drone de observaţie RQ-11 de fabricaţie americană din septembrie 2011, a declarat miercuri amiralul iranian Amir Rastegari la televiziunea de stat şi agenţiei de presă Fars, relatează AFP.

Amiralul a precizat că dronele - prima doborâtă în luna Shahrivar /23 august-22 septembrie 2011/ şi cea de-a doua în luna Aban /22 octombrie-20 noiembrie 2012/ - ''sunt pe mâinile unor echipe de la centrul de cercetări al armatei'' şi că ''multe din informaţiile lor au fost recuperate'', fără să indice în ce regiune au fost doborâte aparatele.

RQ-11 este o dronă de luptă utilizată uşor de Armata terestră a SUA şi de către unii dintre aliaţii americanilor. Aparatul, construit de societatea AeroVironment, poate zbura până la 95 km/oră timp de 80 de minute pe o rază de acţiune de 10 km.

La începutul lui decembrie 2012, Iranul a afirmat c-a reuşit să determine aterizarea unei drone americane de observaţie de tip 'ScanEagle', interceptată în spaţiul său aerian deasupra Golfului Persic, anunţ dezminţit ulterior de comandamentul regional al Marinei americane.

Televiziunea iraniană a difuzat însă imagini cu drona în detaliu.

Pe 4 decembrie 2011, Teheranul a anunţat c-a reuşit să determine aterizarea în deşert a unui aparat RQ-170 Sentinel, o dronă de observaţie cu rază lungă de acţiune şi care poate zbura la mare altitudine. Preşedintele american, Barack Obama, i-a cerut apoi Teheranului să înapoieze aparatul Statelor Unite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu