joi, 3 ianuarie 2013

Cisiordania: 500 de palestinieni evacuaţi cu forţa pentru un exerciţiu militar israelian

Ramallah /Cisiordania/, 2 ian /Agerpres/ - Circa 500 de beduini palestinieni au fost evacuaţi miercuri cu forţa din locuinţele lor din Cisiordania de către armata israeliană pentru un exerciţiu militar de 24 de ore, s-a aflat din surse concordante, transmite AFP.

Potrivit surselor, sute de persoane au fost evacuate cu forţa din regiunea Wadi al-Maleh, situată în nordul Văii Iordanului, în Cisiordania. ''Aceste manevre au izgonit peste 400 de persoane - femei, copii şi persoane în vârstă -, în timp ce exerciţiile puteau avea loc foarte bine în altă parte'', a declarat pentru AFP responsabilul municipalităţii, Aref Daraghmeh, precizând că 75 de familii au primit ordin de evacuare săptămâna trecută în vederea acestor aplicaţii.

Guvernatorul palestinian al regiunii, Majid al-Fitiani, a denunţat ''expulzarea unor beduini din locurile lor de reşedinţă în scopuri militare'', apreciind ca ''inacceptabilă expulzarea chiar şi pentru 24 de ore''.

Armata israeliană a indicat într-un comunicat că ''ordinele de expulzare temporară au fost distribuite locuitorilor unor structuri ilegale situate într-o zonă militară închisă care va fi utilizată în timpul exerciţiului'' şi că, ''după încheierea exerciţiului, locuitorii vor putea să revină în locurile lor de reşedinţă''.

''Aceste structuri, situate într-o zonă militară închisă, utilizată în mod activ de către armată, sunt ilegale'', a precizat armata israeliană în comunicat.

În noiembrie 2012, o mie de palestinieni din această regiune au fost evacuaţi deja de armata israeliană din aceleaşi motive.

Valea Iordanului, în Cisiordania ocupată, se află în proporţie de 90 % în zona sub controlul total al armatei israeliene, care nu eliberează aici autorizaţii de construcţie decât într-un mod foarte restrictiv, obligându-i pe locuitorii palestinieni să construiască în mod ilegal în zonă, potrivit palestinienilor şi organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului.

Din cei aproape 60.000 de palestinieni care trăiesc în Valea Iordanului,''3.400 locuiesc parţial sau total în zone militare închise şi se confruntă cu un risc sporit de expulzare'', potrivit Biroului ONU de coordonare pe probleme umanitare /OCHA/.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu