joi, 3 ianuarie 2013

Un lider al insurgenţilor afgani îl califică pe Prinţul Harry drept 'şacal'

Londra, 2 ian /Agerpres/- Un lider al insurgenţilor din Afganistan, Gulbuddin Hekmatyar, l-a calificat pe Prinţul Harry al Marii Britanii drept un 'şacal beat şi neruşinat' care a ucis afgani inocenţi în timp ce pilota un elicopter de atac al NATO, transmit agenţiile Reuters şi AFP, preluând un interviu publicat miercuri de cotidianul Daily Telegraph.

Fost prim-ministru al Afganistanului, Hekmatyar a mai afirmat în acelaşi interviu că nepotul Reginei Elisabeta este o relicvă a trecutului colonial. 'Se pare că unii oficiali britanici încă visează la vremurile din secolele 18 şi 19 şi vor ca ambasadorul lor să fie tratat precum un vicerege, iar prinţul lor să plece în uniformă la vânătoare de fiinţe umane şi să joace rolul satanic pe care obişnuiau să-l joace în trecut', a mai spus şeful insurgenţilor potrivit traducerii furnizate. 'Prinţul britanic vine în Afganistan să ucidă afgani inocenţi în timp ce este beat. Vrea să-i vâneze pe mudjahedini cu rachetele pe care le lansează fără ruşine din elicopterul său. Dar nu înţelege un lucru simplu, şi anume că vânarea leilor şi vulturilor afgani nu este ceva uşor. Şacalii nu pot să vâneze leii', a continuat el.

Totodată, Hekmatyar a ameninţat trupele NATO staţionate în Afganistan cu atacuri prin care le va servi 'o lecţie'. 'Înaintea retragerii trupelor invadatoare, mudjahedinii ar dori să asiste la o scenă ce va fi o lecţie pentru invadatori, astfel încât să nu se mai gândească vreodată să revină', a mai spus acesta, considerând că trupele străine 'au eşuat şi situaţia se deteriorează pe zi ce trece'. El a mai afirmat că Marea Britanie nu a câştigat nimic prin intrarea într-un 'conflict crud, nejustificat şi inutil' doar pentru a face pe placul aliatului său american.

În replică, un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării consideră 'un nonsens' afirmaţia că vreunul dintre piloţii britanici s-ar urca băut la bordul aparatelor de zbor.

Considerat de mulţi afgani drept un erou pentru că a condus insurgenţa mudjahedinilor împotriva trupelor sovietice care au ocupat Afganistanul în anii '80, Hekmatyar a părăsit această ţară la jumătatea anilor '90 şi nu se ştie unde se află în prezent. SUA îl consideră un terorist pentru că sprijină atacurile talibanilor şi ale grupării Al-Qaida.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu