marți, 15 ianuarie 2013

Fostul secretar de stat american Madeleine Albright renunţă la achiziţionarea companiei de telecomunicaţii din Kosovo


Pristina, 15 ian /Agerpres/ - Compania fostului secretar de stat american Madeleine Albright a renunţat să mai achiziţioneze societatea de telecomunicaţii din Kosovo, PTK, a cărei scoatare la vânzare este puternic contestată de Serbia, transmite AFP.

'ACM (Albright Capital Management) a renunţat, explicând că există alte proiecte în lume în care compania vrea să investească. ACM nu avea obiecţii în ce priveşte procedura de apel de oferte', a indicat biroul de presă al Ministerului Economiei de la Pristina.

ACM, asociată în cadrul unui consorţiu cu Portugal Telecom, şi alte patru consorţii - dintre care unul format în jurul British Telecom Poland şi altul în jurul operatorului turc Turkcell - au îndeplinit condiţiile cerute pentru achiziţionarea a 75% dintre acţiunile PTK scoase la vânzare.

Termenul pentru prezentarea ofertei finale expiră la 31 ianuarie. Guvernul de la Pristina speră să obţină 300 milioane de euro din această tranzacţie. PTK înregistrează un profit anual de circa 40 milioane de euro.

Potrivit AFP, Madeleine Albright nu este prima personalitate americană dornică să încheie afaceri în Kosovo. În luna iunie, autorităţile locale au anunţat că generalul Wesley Clark, comandantul operaţiunii NATO în Kosovo în 1999, a cerut licenţă de exploatare a resurselor de cărbune în contul societăţii canadiene Envidity, pe care o conduce.

Dna Albright a fost secretar de stat în timpul campaniei de bombardamente a NATO, care a alungat forţele sârbe din Kosovo, deschizând calea pentru declararea independenţei acestei provincii, în 2008.

Serbia, care nu recunoaşte independenţa Kosovo, contestă privatizarea PTK, anunţând că se va adresa justiţiei internaţionale pentru a împiedica acest proces.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu