miercuri, 2 ianuarie 2013

Confruntările continuă în Syria, din primele ore ale lui 2013


Damasc, 2 ian /BMTF/ - Corespondenţă de la Ryiad Mohammed Saad – Nimeni şi nimic nu spune că trecerea dintre ani şi primele zile ale Anului Nou, înseamnă repaus şi inactivitate. Grupările rebele par tot mai nerăbdătoare să tranşeze situaţia din ţară, în favoarea lor, desigur! Şi, dacă mă întrebaţi pe mine, 2013 va fi anul în care Levantul nu va mai fi cum a fost!

Confruntări violente aveau loc în această dimineaţă între armata syriană şi rebelii jihadişti, în jurul aeroportului militar Taftanaz din provincia Idleb, în nord-vestul ţării, făcînd victime de ambele tabere, potrivit TV Ugarit. Doi mujahedini şi-au pierdut viaţa în aceste confruntări, iar date preliminare indică faptul că un soldat a murit la rîndul său în aceste violenţe. Alte confruntări sunt, de asemenea, în desfăşurare în apropiere de Wadi Deif, una dintre ultimele fortăreţe aflate încă sub protecţia armatei oficiale, în nord-vestul ţării, asupra căreia Frontul Jihadist Al-Nosra a lansat în urmă cu o săptămînă o ofensivă. Abia cînd Al-Nosra va deveni suficient de puternică îi vom vedea pe cei ce se bucură, acum, de căderea regimului familiei Al-Assad! Mujahedinii şi-au accentuat presiunea în jurul acestei baze încă de la 9 octombrie, de cînd au reuşit să preia controlul asupra unui oraş apropiat - Maaret al-Numan - situat pe ruta strategică ce face legătura între Damasc şi Alep.

Viaţa pare, însă, să-şi urmeze cursul firesc, dacă stai deoparte de politica internaţională. Însă, pentru prima dată de la izbucnirea confruntărilor, în martie 2011, autorităţile au închis ieri, 1 ianuarie,  un aeroport internaţional, cel din Alep, al doilea oraş al ţării ca mărime. Pe de altă parte, artileria a bombardat în această dimineaţă localităţile Duma şi Harasta, la nord-est de Damasc, dar şi cartierul învecinat Qabun din capitala syriană, în timp ce jihadiştii – din ce în ce mai numeroşi în „corul rebelilor” - bombardau cartiere din sudul oraşului.  

Potrivit informaţiilor, în prima zi a anului nou, 2013, 104 persoane au murit în Syria, dintre care 35 de civili neînarmaţi(victime colaterale!), 38 de rebeli şi 31 de soldaţi guvernamentali. Bilanţurile sunt de neverificat din surse independente!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu