duminică, 20 ianuarie 2013

Zăpada şi gheaţa fac ravagii în Europa, provocând morţi şi răniţi


Paris/Londra/Madrid/Lisabona - Zăpada şi gheaţa fac ravagii în Europa, cel puţin 10 persoane pierzându-şi viaţa, între care şase în Franţa în accidente rutiere, iar patru în Scoţia într-o avalanşă, şi au provocat pagube aeroportului londonez Heathrow, unde circa o sută de zboruri au fost anulate sâmbătă, relatează AFP.

În Franţa, accidentul cu cele mai multe victime s-a produs între două camioane şi două maşini, provocând moartea a trei militari care urmau să se alăture unei unităţi ce urma să plece în Mali, unde armata franceză îi ajută pe militarii acestei ţări în lupta contra grupărilor islamiste.

Printre victimele accidentelor din Franţa se numără şi un cuplu de spanioli.

În Alpi, un autocar cu pasageri ruşi s-a răsturnat sâmbătă dimineaţa, făcând 20 de răniţi.

În Scoţia, patru alpinişti au murit într-o avalanşă, iar în Spania, două persoane au fost ucise de un zid care s-a prăbuşit peste ele din cauza vântului. Ministerul de Interne de la Madrid a declanşat un dispozitiv de alertă în legătură cu riscurile ninsorilor şi ploilor torenţiale din ţară, cu rafale de vânt de până la 100 de km/h.

În Portugalia, ploaia şi vânturile violente au provocat moartea unei persoane şi rănire altor două. Între alunecări de teren, inundaţii, căderi de arbori şi structuri mici, Autoritatea Naţională pentru protecţia civilă a semnalat circa 3.900 de incidente între vineri dimineaţa şi sâmbătă la prânz.

În Regatul Unit, sute de zboruri au fost anulate din cauza ninsorilor, de vineri, pe aeroportul Heathrow, primul din lume în privinţa traficului internaţional de pasageri. Vineri, aproape 400 de zboruri au fost anulate, iar televiziunile britanice au difuzat imagini sâmbătă cu pasageri care şi-au petrecut noaptea într-unul din terminalele aeroportului, mulţi culcaţi direct pe podea. Sâmbătă, în pofida unei ameliorări a condiţiilor meteorologice, circa 100 de zboruri au fost anulate, două treimi din ele vizând plecările.

O sută de zboruri, printre care 16 internaţionale, au fost anulate duminică la plecarea sau la sosirea în Beijing, din cauza căderilor masive de zăpadă în nordul Chinei, au anunţat autorităţile aeroportuare, citate de AFP.

În total, 111 de zboruri au fost anulate pe aeroportul internaţional din Beijing, al doilea din lume în ceea ce priveşte traficul de călători (aproximativ 82 de milioane în 2012), înregistrându-se 68 de întârzieri, dintre care 11 la zborurile internaţionale.

Mai mult de 40 de autostrăzi din nordul ţării au fost de asemenea închise, potrivit site-ului internet al Agenţiei de meteorologie din China. Niciun accident nu a fost raportat de autorităţi până în prezent.

Duminică dimineaţa, stratul de zăpadă măsura până la 8,6 centimetri la poalele munţilor de lângă capitala chineză, în apropiere de Marele Zid. Zăpada a căzut în cantităţi mai mici în centrul Beijingului şi s-a oprit duminică după-amiază (după ora locală).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu