duminică, 20 ianuarie 2013

Electoratul austriac alege între serviciul militar obligatoriu şi armata de profesionişti


Viena, 20 ian /Agerpres/ - Austriecii votează duminică pentru a hotărî prin referendum dacă păstrează serviciul militar obligatoriu sau trec la armata profesionistă, chestiune ce divizează mica republică alpină, cu statut de ţară neutră, scrie AFP.

Costurile unei armate reformate, numărul recruţilor şi impactul asupra misiunilor în străinătate sau ajutorul în caz de catastrofe naturale au fost principalele mize ale dezbaterilor, cu o mare problemă pe fond, şi anume ce va însemna schimbarea pentru neutralitatea Austriei?

Printre ţările din cadrul Consiliului Europei, Austria, Ciprul, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Norvegia şi Turcia au în continuare serviciu militar obligatoriu. Franţa a trecut la armata profesionistă în 1996, urmată de mai multe ţări europene, printre care Germania, în 2011.

Austria a refuzat întotdeauna să adere la NATO - alianţa formată din 28 de state din Europa şi America de Nord - pentru a-şi păstra neutralitatea ce ar putea fi pusă în discuţie odată cu trecerea la armata profesionistă, susţin opozanţii iniţiativei amintite.

Austria are 55.000 de soldaţi, număr ce ar rămâne constant după introducerea reformei, insistă Ministerul Apărării. În fiecare an, 22.000 de austrieci efectuează un stagiu militar de şase luni.

Paradoxal, dezbaterile publice s-au desfăşurat pe fronturi inversate. Social-democraţii din SPÖ, istoric în favoarea recrutării obligatorii, au sprijinit de această dată, cu câteva excepţii, armata profesionistă, în timp ce democrat-creştinii din ÖVP, mai degrabă susţinători ai armatei de profesionişti, au apărat serviciul militar obligatoriu.

În perspectiva alegerilor legislative din octombrie 2013, această diviziune din cadrul marii coaliţii aflate la guvernare în Austria de la sfârşitul lui 2008 se regăseşte şi în rândul opiniei publice.

Austria este participă de mulţi ani la misiunile de pace ale ONU, în special în fosta Iugoslavie (Kosovo şi Bosnia) şi în Orientul Mijlociu (Liban şi Înălţimile Golan).

Potrivit ultimelor sondaje, apărătorii serviciului militar obligatoriu deţin un avans de 10 puncte în faţa susţinătorilor armatei profesioniste.

Circa 6,3 milioane de austrieci sunt chemaţi duminică la urne. Secţiile de votare se deschid la ora 07.00 (06.00 GMT) şi se închid la 17.00 (16.00 GMT). Primele estimări sunt aşteptate în cursul serii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu