miercuri, 16 ianuarie 2013

Trupele franceze se îndreaptă spre nordul Mali; intervenţia este 'foarte dificilă', potrivit Parisului

Paris, 16 ian /Agerpres/ - Trupele franceze desfăşurate în Mali se îndreaptă spre nordul ţării, a anunţat miercuri dimineaţă ministrul francez al apărării Jean-Yves Le Drian, admiţând totodată că intervenţia militară este 'foarte dificilă', transmite France Presse.

'Până acum, am făcut în aşa fel încât să rămână forţe terestre la Bamako, pentru a asigura în primul siguranţa cetăţenilor noştri, a cetăţenilor europeni şi a oraşului Bamako', a declarat Le Drian pentru postul de radio RTL. 'În prezent, forţele terestre franceze avansează spre nord', a adăugat ministrul francez.

Le Drian a apreciat că intervenţia franceză împotriva grupărilor islamiste din Mali se desfăşoară bine şi înaintează spre sectorul în care se află zona de conflict. 'Este puţin mai dificil spre vest, unde se află grupările cele mai dure, cele mai fanatice, cele mai organizate, cele mai hotărâte şi cel mai bine înarmate. Acolo, intervenţia este în curs, dar este dificil', a continuat oficialul.

'Am ştiut încă de la început că este vorba despre o operaţiune foarte dificilă. Avem de-a face cu poate peste o mie, de terorişti din zonă şi este posibil să primească întăriri mâine', a subliniat el. 'Este motivul pentru care forţele franceze vizează bazele retrase, în special Gao, unde operaţiunea a reuşit pe deplin', a explicat ministrul.

'Ne aflăm într-o situaţie foarte favorabilă prin raport cu săptămâna trecută, dar luptele continuă şi vor fi de durată. Scopul este de a ne asigura că Mali îşi redobândeşte suveranitatea asupra ansamblului teritoriului său', a conchis Jean-Yves Le Drian.

Franţa a desfăşurat 800 de soldaţi în Mali de la debutul intervenţiei sale militare vineri, iar acest dispozitiv va fi mărit progresiv până la 2.500 de soldaţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu