sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Soldaţi americani în Afganistan după 2014


Kabul, 12 ian /BMTF/ - Preşedintele american, Barack Obama, a avertizat că eventuala prezenţă a soldaţilor americani pe teritoriul Afghanistanului după încheierea misiunii de luptă a NATO în 2014, este posibilă numai în cazul în care autorităţile de la Kabul acceptă să le acorde acestora imunitate juridică, transmite AFP, preluată de corespondentul BMTF la Kabul, Baba Victor.

Această imunitate urmează să fie prevăzută în „acordul bilateral de securitate” ce va fi încheiat între Statele Unite şi Afghanistan, a precizat Preşedintele Obama în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu omologul său afghan, Hamid Karzai, la Casa Albă.

Misiunea militarilor americani în Afghanistan va evolua din această primăvară, concentrîndu-se pe antrenarea armatei afghane, a anunţat preşedintele Obama. "Începînd din primăvară, militarii noştri vor avea o misiune diferită: formarea, consilierea şi asistarea forţelor afghane. Acesta va fi un moment istoric şi o nouă etapă spre o suveranitate deplină a Afghanistanului", a mai spus preşedintele american.

La rîndul său, preşedintele afghan, Hamid Karzai, a dat asigurări că progresele înregistrate în Afghanistan, cu ajutorul Statelor Unite, vor fi protejate după încheierea misiunii de luptă a NATO, în 2014.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu