vineri, 18 ianuarie 2013

Situaţia din Afganistan, discutată de şefii statelor majore generale

Şeful Statului Major General, generalul-locotenent Ştefan Dănilă, a participat, în zilele de 16 şi 17 ianuarie, la Bruxelles, la prima reuniune din 2013 a Comitetului Militar al NATO, în formatul şefilor statelor majore generale.
    În avanpremiera reuniunii, şefii de state majore generale din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice au avut o întâlnire informală cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
    Prima zi a celei de-a 168-a Reuniuni a Comitetului Militar a fost dedicată întâlnirii cu şefii statelor majore generale din statele semnatare ale Dialogului Mediteranean şi misiunii ISAF. Membrii Comitetului Militar au fost informaţi în legătură cu situaţia din Afganistan şi progresele proceselor aflate în desfăşurare. Comitetul Militar şi-au reafirmat sprijinul faţă de conducerea ISAF în succesul tranziţiei securităţii acestei ţări, în următorii doi ani, către forţele afgane. De asemenea, şefii statelor majore generale din ţările membre ale NATO au discutat despre domeniul potenţial şi provocările care stau în faţa noii misiuni a NATO în Afganistan şi au reafirmat angajamentul Alianţei de a contribui la antrenarea, consilierea şi asistenţa forţelor de securitate afgane şi după 2014.
    “Comitetul Militar este pe deplin conştient asupra necesităţii de a se concentra asupra operaţiei curente, în timp ce planifică şi noua misiune. Detaliile referioare la modul cum se va  desfăşura misiunea după 2014 nu sunt încă finalizate, dar acestea vor fi discutate intens în săptămânile care urmează”, a declarat generalul Knud Bartels, preşedintele Comitetului Militar.
    În încheierea primei zile a reuniunii, membrii Comitetului Militar al NATO au agreat în cadrul Consiliului NATO-Rusia un program ambiţios de colaborare pentru anul 2013 şi au recunoscut beneficiile concrete obţinute în 2012, în mod special în cooperarea antipiraterie.
    Întâlnirea cu şefii statelor majore generale din ţările Parteneriatului Euro-Atlantic s-a concentrat pe domeniile specifice de cooperare şi pe creşterea transparenţei.
    În cea de-a doua zi a reuniunii, Comitetul Militar a analizat evoluţia misiunii NATO din Kosovo şi şi-a reafirmat angajamentul pentru asigurarea structurii de forţe necesare îndeplinirii misiunii.
    Discuţiile Comitetului Militar al NATO s-au concentrat, în finalul reuniunii, pe transformarea militară a NATO. Membrii Comitetului au concluzionat că Iniţiativa Forţelor Conectate (Connected Forces Initiative) ar trebui să fie o prioritate în contextul provocărilor actuale operaţionale şi economice la adresa Alianţei şi un subiect de top pe agenda viitoarelor întâlniri ale Comitetului Militar.
    În încheierea reuniunii, generalul Bartels a declarat: “Revitalizarea Forţei de Răspuns a NATO va fi crucială pentru efortul nostru. Cred că Forţa de Răspuns a NATO este platforma perfectă pentru dezvoltarea doctrinelor comune şi pentru progresul transformării”.

Biroul de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu