marți, 15 ianuarie 2013

Siria: 57 de ţări îi cer Consiliului de Securitate să sesizeze CPI

New York /Naţiunile Unite/ - Un grup de 57 de ţări, stimulate de Elveţia, i-au cerut luni Consiliului de Securitate al ONU să sesizeze Curtea Penală Internaţională /CPI/ în legătură cu crimele comise în Siria, transmite AFP.

Un mesaj în acest sens a fost transmis de reprezentantul misiunii elveţiene la ONU, Adrian Sollberger, care a depus eforturi privind rezolvarea situaţiei în Siria pe lângă numeroase ţări europene, dar şi pe lângă Australia, Japonia, Libia şi Tunisia.

O anchetă a CPI trebuie să-i judece 'fără excepţie pe toţi aceia care se fac răspunzători' de crimele comise în Siria, indiferent din ce tabără fac parte, afirmă Adrian Sollberger într-un comunicat difuzat la New York.

Iniţiativa respectivă a fost anunţată de ministrul de externe elveţian, Didier Burkhalter, citat sâmbătă de AFP.

'În Siria au loc crime grave. Acestea nu trebuie să rămână nepedepsite', a declarat şeful diplomaţiei elveţiene pentru postul public de televiziune, TSR.

'Consiliul de Securitate al ONU trebuie să decidă' modul de acţiune în Siria, a explicat Didier Burkhalter..

Siria se confruntă de aproaape doi ani cu o revoltă populară care a degenerat în conflict armat putere-opoziţie. Conform ONU, cel puţin 60.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în criza din Siria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu