marți, 15 ianuarie 2013

Irakul/manifestaţii sunite: Autorităţile eliberează sute de deţinuţi

Bagdad, 14 ian /Agerpres/ - Irakul a eliberat peste 300 de deţinuţi în ultimele zile, iar un membru al guvernului şi-a cerut scuze luni pentru arestarea nejustificată a respectivelor persoane. Eliberarea deţinuţilor este principala cerere a manifestanţilor suniţi, care protestează de câteva săptămâni împotriva premierului şiit, Nouri al-Maliki, informează AFP.

Ministerul Justiţiei a pus în libertate 178 persoane, a anunţat luni purtătorul de cuvânt Haidar al-Saadi, ceea ce ridică la 335 numărul deţinuţilor eliberaţi în decurs de o săptămână, în Irak.

Printre persoanele eliberate se aflau numeroşi vârstnici, a constat un corespondent local al AFP.

'Îmi cer scuze în numele statului irakian faţă de oricine a fost arestat şi deţinut în tot acest timp. S-a dovedit ulterior că sunteţi nevinovaţi', a declarat vicepremierul Hussei Shahristani, într-o conferinţă de presă la Bagdad.

'Asemenea lucruri se întâmplă nu doar în Irak, dar şi în alte ţări. Le cer tuturor forţelor de securitate irakiene să nu mai procedeze la arestări pripite, ci să se concentreze asupra adevăraţilor infractori, care au comis crime împotriva irakienilor', a continuat sursa citată.

Eliberarea deţinuţilor reprezintă principala revendicare a minorităţii sunite irakiene, care de trei săptămâni organizează mitinguri de protest în Irak. Suniţii cer de asemenea abrogarea legii privind antiterorismul, care în opinia lor îi permite guvernului şiit să aresteze membri ai minorităţii sunite.

La 20 decembrie, au fost arestate nouă gărzi de corp ale ministrului de finanţe, Rifaa al-Issawi /sunit/. Issawi este membru al blocului laic Iraqiya, o formaţiune susţinută de comunitatea sunită şi care face parte din coaliţia de guvernământ, predominant şiită.

Această situaţie intervine cu trei luni înaintea alegerilor locale, care potrivit analiştilor politici reprezintă un veritabil test pentru guvernul Maliki, înaintea scrutinului legislativ de anul viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu