marți, 15 ianuarie 2013

SALVATORII ISU "SEMENIC" ŞI-AU FĂCUT "EXEMPLAR" DATORIA ŞI ÎN 2012

73% din tehnica de intervenţie utilizată de pompierii militari din cadrul ISU "Semenic" al judeţului Caraş-Severin este uzată şi foarte uzată, deşi numărul situaţiilor de urgenţă din 2012 a crescut cu 103,6% faţă de anul 2011, iar cele 9 autospeciale achiziţionate de Consiliul Judeţean Caraş-Severin, cu fonduri europene, şi care au intrat de astăzi, oficial, în dotarea ISU, sînt extrem de utile, dar insuficiente. Aceasta este concluzia analizei de bilanţ a activităţii ISU "Semenic" pe anul 2012, analiză la care au participat prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, în calitatea sa de Preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. şi preşedintele Consiliului JUdeţean, Sorin Frunzăverde.

Cele 9 autospeciale puse la dispoziţia ISU "Semenic" au fost achiziţionate de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin, cu fonduri europene, prin Programul OPeraţional Regional, valoarea autospecialelor fiind de peste două milioane de euro. Preşedintele Consiliului JUdeţean, Sorin Frunzăverde, a promis că acest proiect este doar primul dintr-o serie mai lungă, următoarea achiziţie fiind o autoscară extrem de necesară salvatorilor din judeţ. Prin intrarea în "luptă" a acestor maşini scade timpul de răspuns la intervenţii, de la 41 de minute la 28 de minute, în mediul rural, şi de la 22 de minute la 13 minute, în mediul urban, timp mediu de răspuns în condiţiile unui judeţ de munte, precum Caraş-Severinul.

Înmatricularea şi punerea în circulaţie a unor astfel de autospeciale de intervenţie, precum şi a unor bărci şi alte tipuri de utilaje necesare inspectoratelor judeţene de la nivelul întregii ţări, reprezintă o problemă serioasă pentru autorităţile locale şi judeţene care ar trebui să finanţeze şi astfel de operaţiuni. În aceste condiţii, Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, prefectul Silviu Hurduzeu, a declarat că, dacă se impune, ar putea fi iniţiată o hotărîre de guvern care să scutească de la palta taxelor de înmatriculare autospecialele, rutiere, navale şi aeriene, care intră în dotarea salvatorilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit informaţiilor furnizate, de şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă "Semenic", col. Titus Susan, în anul 2012, 47% din totalul situaţiilor de urgenţă înregistrate au fost incendii. De asemenea, salvatorii ISU "Semenic" au mai intervenit, printre altele, la 82 de inundaţii şi 46 de acţiuni pirotehnice. Valoarea bunurilor salvate a crescut de la 45 milioane lei în 2011 la peste 80 de milioane lei în 2012.

Pentru modul "exemplar" în care şi-au făcut datoria şi în anul 2012, salvatorii ISU "Semenic" au fost felicitaţi de Prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu, şi de Preşedintele Consiliului JUdeţean, Sorin Frunzăverde, în calitatea acestora de preşedinte şi, respectiv, vice-preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu