miercuri, 16 ianuarie 2013

Raport despre utilizarea armelor chimice în Siria, minimalizat în SUA

Washington, 16 ian /Agerpres/ - Guvernul american a minimalizat marţi conţinutul unui raport recent al Departamentului de Stat emanând dintr-o scurgere de informaţii, care afirma că armata siriană a utilizat arme chimice în reprimarea brutală a rebeliunii declanşate în urmă cu aproape doi ani, informează AFP.

Revista online Foreign Policy a afirmat că a luat cunoştinţă despre conţinutul unei cablograme a Departamentului de Stat, redactată de diplomaţi americani aflaţi la post în Turcia, care considera foarte convingătoare teza potrivit căreia forţele preşedintelui Bashar al-Assad au utilizat gaze toxice.

Autorii raportului s-ar fi bazat pe interviuri cu activişti, medici şi persoane care fugiseră din Siria, acesta reprezentând unul dintre eforturile cele mai importante ale americanilor de a înţelege plângerile opoziţiei siriene în domeniu.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional al Securităţii, Tommy Vietor, a minimalizat totuşi marţi conţinutul raportului, afirmând că nu există nicio probă că Siria ar fi efectuat noi paşi pe calea utilizării armelor chimice.

'Reportajele de care am luat cunoştinţă prin intermediul presei despre aşa-zise incidente cu arme chimice în Siria nu erau consistente în raport cu ceea ce credem că ar fi adevărul despre programul acestei ţări în domeniu', a declarat el.

'Preşedintele Barack Obama a fost foarte clar când a spus că dacă regimul preşedintelui al-Assad comite grava eroare de a utiliza arme chimice sau nu îşi îndeplineşte obligaţiile de a le securiza va trebui să-şi asume responsabilitatea pentru aceasta', a adăugat purtătorul de cuvânt.

Barack Obama a afirmat că utilizarea armelor chimice sau absenţa controlului asupra arsenalelor cu arme chimice constituie 'o linie roşie' la depăşirea căreia americanii ar putea interveni într-o manieră mai energică în conflict.

Responsabili americani au afirmat luna trecută că Siria s-ar pregăti aparent să desfăşoare arme chimice, dar după o avalanşă de articole cu acest subiect, urmate de serioase avertismente din partea Washingtonului, regimul sirian a dat înapoi în final.

Potrivit cifrelor ONU, peste 60.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în violenţele din Siria de la declanşarea rebeliunii împotriva autorităţilor de la Damasc, în martie 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu