miercuri, 16 ianuarie 2013

Raiduri aeriene ale armatei turce împotriva rebelilor kurzi din nordul Irakului

Ankara, 15 ian /Agerpres/ - Avioane ale armatei turce au bombardat luni şi marţi zone din nordul Irakului ce adăpostesc ascunzători ale rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), au informat surse concordante, citate de AFP.

'În total, 18 ţinte au fost vizate luni în zonele Zap şi Metina', în Kurdistanul irakian, a precizat o sursă din cadrul securităţii locale din sud-estul Turciei, la frontiera cu Irakul.

La Ankara, o altă sursă din cadrul securităţii a precizat, la rândul său, că avioane de vânătoare F-16 ale armatei turce şi-au continuat marţi raidurile împotriva ascunzătorilor rebelilor în mai multe puncte din nordul Irakului, fără să menţioneze dacă s-au înregistrat victime.

Este vorba despre primele raiduri după mai multe săptămâni şi primele după ce Turcia a demarat luna trecută negocieri de pace cu liderul PKK aflat în închisoare, Abdullah Öcalan, al căror obiectiv iniţial îl constituie dezarmarea PKK.

Potrivit părţii turce, circa 2.000 de rebeli înarmaţi s-ar fi refugiat în zona montană din Irak.

Începând de anul trecut, conflictul ce opune armata turcă şi rebelii kurzi a cunoscut o intensificare, sporind numărul de ciocniri şi arestările în rândul militanţilor PKK, organizaţie considerată teroristă de către Ankara şi numeroase state europene.

Conflictul kurd din Turcia s-a soldat, potrivit armatei, cu peste 45.000 de morţi de la începutul insurecţiei PKK în 1984. O tentativă mai veche de negociere cu PKK, lansată în 2009, a eşuat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu