duminică, 6 ianuarie 2013

Noi incidente la Belfast pe fondul unei manifestaţii a loialiştilor protestanţi

Belfast, 5 ian /Agerpres/ - Noi incidente s-au produs sâmbătă la Belfast /capitala Irlandei de Nord/ în urma unei manifestaţii, în cursul cărora mai mulţi poliţişti au afirmat că au fost vizaţi de focuri de armă, transmite France Presse.

Un bărbat în vârstă de 38 de ani, suspectat de tentativă de omor, a fost reţinut, conform poliţiei. Alte două persoane au fost de asemenea arestate în urma acestor violenţe. Confruntările au început după dispersarea unei adunări în faţa unui hotel din centrul oraşului la care au participat peste o mie de protestanţi loialişti care au defilat cu Union Jack.

Aceşti partizani ai uniunii dintre Irlanda de Nord şi Marea Britanie au protestat împotriva unei decizii a primăriei de a nu mai arbora în permanenţă drapelul britanic deasupra sediului său.

În estul oraşului, în mod tradiţional protestant, circa o sută de persoane au început atunci să arunce cu diverse obiecte, mai ales cu cărămizi şi fumigene, în direcţia poliţiştilor care au recurs la tunuri cu apă pentru a-i dispersa, potrivit poliţiei. Aceasta a menţionat că nu au fost înregistraţi răniţi, dar a precizat că a deschis o anchetă în baza mărturiilor unor membri ai forţelor de ordine conform cărora focuri de armă ar fi fost trase în direcţia poliţiştilor.

'Revendicările, indiferent care sunt ele, reprezintă o cauză pierdută când cei care le apără le permit unor persoane să se folosească de o manifestaţie pentru a acoperi o tentativă de omor', a denunţat Conall McDevitt, reprezentant al partidului SDLP /apropiat de republicanii catolici/ în legislativul nord-irlandez.

În noaptea dintre vineri spre sâmbătă, nouă poliţişti au fost răniţi şi 18 persoane arestate în urma unor incidente similare în estul oraşului. Circa 300 de manifestanţi au lansat cărămizi şi cocteiluri Molotov în direcţia forţelor de ordine, conform poliţiei. Premierul nord-irlandez Peter Robinson, membru al Partidului Unionist Democrat /DUP, protestant/ a apreciat vineri aceste violenţe ca fiind 'nejustificabile'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu