miercuri, 2 ianuarie 2013

Netanyahu e panicat de o posibilă preluare a puterii de către Hamas în Cisiordania


Ierusalim, 2 ian /BMTF/ - Corespondenţă de la Mordechai Barak – Premierul izraelian Benjamin Netanyahu, şi-a început anul cu pusee de panică şi transpiraţii reci datorate unei presupuse rocade de putere în West Bank, unde Hamas l-ar putea alunga pe actualul preşedinte palestinian, Mahmoud Abbas, cel care a repurtat, la finele anului trecut, o importantă victorie, la ONU, în favoarea Statului Palestinian, cu capitala în Ierusalimul de Est. Unii observatori spun, însă, că tremurul lui Bibi este doar o scenetă dramatică pentru a-şi motiva indecizia pentru negocieri. „Toată lumea ştie că Hamas ar putea prelua controlul Autorităţii palestiniene”, a declarat Netanyahu, potrivit unui comunicat al biroului său, emis cu trei săptămîni înainte de alegeri pentru care el încearcă să-şi sporească sprijinul în rîndul coloniştilor şi susţinătorilor săi. „Acesta este motivul pentru care, în ciuda vocilor care s-au ridicat recent să mă îndemne să merg înainte, să fac concesii şi retrageri, eu cred că procesul diplomatic trebuie să fie manipulat cu responsabilitate şi înţelepciune şi nu în mod precipitat”, a explicat premierul, în comunicat.

Aceste afirmaţii par să răspundă la apelurile recente ale preşedintelui israelian Shimon Peres, care a chemat duminică la reluarea discuţiilor cu Abbas şi a declarat luni că nu este ostil discuţiilor cu Hamas dacă mişcarea renunţă la violenţă şi recunoaşte statul Israel.

Negocierile de pace israelo-palestiniene sînt suspendate din septembrie 2010, palestinienii cerînd oprirea colonizării israeliene în timpul negocierilor, iar Israelul respingînd orice condiţie prealabilă, pe principiul încăpăţînării babei surde.

În ultimele săptămîni, guvernul Netanyahu şi-a multiplicat anunţurile despre proiecte de colonizare în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, ca represalii la demersul lui Abbas ce a permis în noiembrie Palestinei să devină stat observator la ONU, gesturi care nu dau bine la nici o negociere. Pe de altă parte, pe teren, zeci de palestinieni au fost răniţi ieri, în prima zi a anului nou, 2013, în timpul confruntărilor cu soldaţi israelieni într-un sat din nordul West Bank, au anunţat surse palestiniene, citate de France Presse.

Ciocnirile au început în momentul în care mai mulţi soldaţi israelieni, deghizaţi în arabi, au procedat la reţinerea unui militant local al organizaţiei radicale Jihadul Islamic în satul Tamoun, situat între oraşele Nablus şi Jenin. Intervenţia echipei israeliene specializate în infiltrări în zona palestiniană a declanşat o manifestaţie a sătenilor din Tamoun, care i-au atacat cu pietre pe soldaţii israelieni. Aceştia au ripostat cu gloanţe de cauciuc, aproximativ 30 de palestinieni fiind răniţi. Alţte cîţiva zeci au fost dispersaţi cu gaze lacrimogene, suferind intoxicări uşoare.

Armata israeliană a refuzat să facă vreun comentariu privind acest incident. Potrivit postului militar de radio israelian, trei soldaţi au fost răniţi uşor de pietrele lansate de palestinieni.

Actele de violenţă s-au multiplicat recent în West Bank, confruntările dintre palestinieni şi soldaţii israelieni devenind un fapt cotidian mai ales în zona oraşelor Nablus şi Hebron, ca urmare a declaraţiilor belicoase ale „negociatorului Bibi Netanyahu”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu