joi, 17 ianuarie 2013

NATO se aşteaptă la o creştere a atacurilor talibanilor împotriva trupelor afgane

Bruxelles, 17 ian /Agerpres/ - NATO, a cărei misiune de luptă în Afganistan se încheie în 2014, se aşteaptă la o recrudescenţă a atacurilor talibanilor împotriva armatei afgane, a precizat joi un înalt responsabil al Alianţei de la Bruxelles, citat de AFP.

După peste zece ani de prezenţă, forţele NATO din Afganistan, majoritatea americane, transferă un număr crescând de responsabilităţi către militarii afgani.

Activitatea talibanilor s-ar putea intensifica în următoarele luni, în încercarea de a profita de această fază delicată a procesului de tranziţie, a explicat înaltul oficial NATO, care a solicitat să i se păstreze anonimatul. 'Nu se întrevăd timpi morţi. Credem că vor ataca /forţele/ afgane' odată cu reluarea tradiţională a luptelor după perioada de iarnă, a declarat el.

Pe de altă parte, responsabilul a subliniat importanţa faptului că talibanii au fost alungaţi din marile centre urbane, unde poliţia afgană este în prezent în măsură să asigure securitatea.

Mai mult, retragerea forţelor combatante ale NATO semnifică faptul că talibanii nu vor mai putea afirma că luptă împotriva ocupanţilor străini, ceea ce reprezenta unul dintre principalele lor argumente pentru a recruta combatanţi, a explicat el, adăugând totodată că armata afgană 'nu se confruntă cu probleme de recrutare'. În fine, el a apreciat că important nu este numărul soldaţilor americani care vor rămâne în ţară, ci misiunea ce le va fi atribuită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu