duminică, 13 ianuarie 2013

Mali: Raiduri aeriene permanente împotriva grupărilor islamiste înarmate (ministrul francez al apărării)


Paris, 13 ian/Agerpres/ - Armata franceză efectuează raiduri aeriene permanente pentru 'lichidarea' grupărilor islamiste înarmate din Mali , a anunţat duminică dimineaţă la televiziune ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, citat de AFP.

'Se efectuează raiduri în permanenţă: acum, noaptea trecută şi vor fi şi mâine', a declarat ministrul, adăugând că 'nu s-a oprit total' avansarea grupărilor înarmate.

Armata statului Mali a înregistrat în rândurile sale 11 morţi şi 60 de răniţi în luptele cu grupările islamiste în localitatea Konne (din centrul ţării), a declarat sâmbătă la televiziunea publică preşedintele acestei ţări, Dioncounda Traore, un soldat francez fiind de asemenea ucis, transmite AFP.

De partea islamiştilor nu a fost comunicat deocamdată nici un bilanţ. În aceeaşi zi, armata vorbea de circa o sută de morţi în rândul acestora, iar mai mulţi martori din Konne au afirmat că au văzut zeci de corpuri ale unor islamişti ucişi.

În acest oraş şi în împrejurimile sale s-au concentrat luptele dintre armată şi grupările islamiste, care controlează partea de nord a ţării şi încearcă să avanseze către sud, înspre capitala Bamako.

Armata franceză a intervenit vineri în Mali alături de armata acestei ţări pentru a opri ofensiva grupărilor islamiste, printre care se numără şi al-Qaeda din Maghrebul Islamic (Aqmi), şi pentru a recuceri teritoriile aflate sub controlul acestora. Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a declarat sâmbătă că raidurile aviaţiei franceze au oprit înaintarea islamiştilor în centrul ţării. El a mai anunţat că un soldat francez a fost ucis în cursul unui raid cu elicopterul asupra 'unei coloane teroriste'.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a afirmat în aceeaşi zi că intervenţia în Mali 'nu are alt scop decât lupta împotriva terorismului' şi 'din acest motiv acţiunea este sprijinită de ansamblul comunităţii internaţionale şi salutată de toate ţările africane'. El a precizat că misiunea armatei franceze în Mali constă în 'pregătirea unei forţe africane de intervenţie'.

Marea Britanie va furniza Franţei sprijin logistic în operaţiunile militare din Mali, dar nu va trimite personal în teatrul de operaţiuni, a anunţat sâmbătă biroul primului ministru britanic, David Cameron, relatează AFP.

'Primul ministru a decis că Regatul Unit va furniza o asistenţă militară logistică pentru a ajuta la transportul rapid al trupelor şi echipamentelor către Mali', precizează comunicatul emis de Downing Street. 'Nu vom desfăşura personal britanic în stare de luptă', se mai afirmă în text.

Ulterior, Downing Street a declarat pentru AFP că două avioane de transport ale armatei britanice vor fi trimise către Mali.

Potrivit unui alt comunicat emis în acceaşi zi referitor la o discuţie telefonică dintre premierul Cameron şi preşedintele Hollande, cei doi lideri 'consideră că misiunea de menţinere a păcii condusă în Mali de ţările din Africa de Vest trebuie susţinută puternic de ţările din regiune şi trebuie desfăşurată cât mai repede posibil'. Ei au mai evocat şi necesitatea de a coopera cu guvernul din Mali, cu vecinii acestei ţări şi cu partenerii săi internaţionali 'pentru a împiedica apariţia unui nou focar terorist la porţile Europei', se mai arată în comunicatul citat.

Anterior, premierul britanic a 'salutat' intervenţia armatei franceze în Mali, declarându-se 'profund îngrijorat de avansul recent al rebelilor, ceea ce extinde câmpul de acţiune al grupărilor teroriste şi ameninţă stabilitatea ţării şi a regiunii'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu