vineri, 18 ianuarie 2013

Evenimentele din Mali şi Algeria alimentează temerile Washingtonului faţă de Al-Qaida

Washington, 18 ian /Agerpres/ - Conflictul din Mali împotriva islamiştilor şi luarea de ostatici din Algeria alimentează temerile Statelor Unite ale Americii care privesc cu îngrijorare o posibilă destabilizare a Africii de Nord de către Al-Qaida din Maghrebul Islamic (AQMI), relatează vineri AFP.

Washingtonul a recunoscut întotdeauna că AQMI ameninţă mai puţin direct 'interesele sale vitale' decât cele ale Europei, însă 'ceea ce se întâmplă acum în Mali şi Algeria reprezintă o provocare strategică pentru ţările din Africa de Nord, Statele Unite ale Americii şi comunitatea internaţională', a avertizat joi secretarul de stat american Hillary Clinton.

Ea i-a denunţat pe 'teroriştii care se prezintă sub numele de Al-Qaida sau cu un altul şi care încearcă să distrugă pacea şi securitatea popoarelor din regiune'.

În Mali în special, unde Franţa a intervenit militar din 11 ianuarie, 'instabilitatea (lovitura de stat din Bamako şi preluarea controlului de către islamişti în 2012 a nordului statului Mali) le-a oferit teroriştilor o bază operaţională şi un refugiu', a adăugat Hillary Clinton, care a ţinut să precizeze că 'SUA vor depune toate eforturile posibile pentru a opri AQMI'.

Ministrul american al apărării, Leon Panetta, a fost în această săptămână şi mai clar. ''La fel ca şi lupta antiteroristă americană împotriva Al-Qaida din Pakistan, Yemen sau Somalia, avem responsabilitatea de găsi Al-Qaida oriunde se află', a promis şeful Pentagonului, aflat în turneu în Europa, declarându-se 'foarte îngrijorat de ceea ce poate face AQMI (...) în Maghreb şi Africa de Nord'.

Ameninţarea reprezentată de această filială a Al-Qaida, văzută până acum de Washington ca mult mai puţin importantă, şi-a schimbat însă dimensiunea după atacul de la 11 septembrie anul trecut împotriva consulatului american de la Benghazi, în Libia, care a costat viaţa ambasadorului Statelor Unite ale Americii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu