vineri, 18 ianuarie 2013

Australia: Record de căldură înregistrat la Sydney de când se fac măsurători de temperatură

Sydney, 18 ian/Agerpres/ - Oraşul Sydney a înregistrat joi un record de căldură de când se fac măsurători de temperatură: termometrul a atins 45,8 grade C după-amiază, în contextul în care Australia trece printr-o vară toridă, relatează AFP.

Recordul precedent datează din 1939, când cel mai mare oraş australian a înregistrat 45,3 grade C.

'Astăzi este o zi istorică pentru Sydney. Niciodată nu s-a înregistrat o asemenea căldură în oraş de când se fac măsurători de temperatură', a spus Dick Whitaker, meteorolog la canalul meteo Weather Channel.

Două treimi din teritoriul Australiei trec de câteva săptămâni prin valuri de căldură fără precedent, care au provocat sute de incendii de vegetaţie şi i-au făcut pe meteorologi să introducă culori noi - roz şi roşu - pe hărţile de temperaturi.

'Deşi în Australia s-au înregistrat mereu valuri de căldură, zile toride şi incendii de vegetaţie, schimbările climatice induc riscul unor perioade de căldură mai lungi şi mai dese, unor zile şi mai călduroase, care favorizează incendiile de vegetaţie', se spune într-un raport al comisiei guvernamentale pentru climă, difuzat săptămâna trecută.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Australia datează din 1960, când termometrul a urcat la 50,7 grade C în mica localitate Oodnadatta din statul Australia de Sud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu