joi, 17 ianuarie 2013

ALGERIA: Criză ostatici

Elicoptere algeriene bombardează complexul petrolier, doi ostatici au fost răniţi
Alger, 17 ian /Agerpres/ - Elicoptere algeriene bombardează complexul petrolier In Amenas, din estul Algeriei, unde se află reţinuţi circa 40 de ostatici, a anunţat joi unul dintre răpitori pentru agenţia ANI din Maritania, transmite Reuters.
Doi ostatici japonezi ar fi fost răniţi în atacul elicopterelor algeriene, potrivit sursei citate.

Ambasadorul algerian a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti pentru a discuta situaţia ostaticilor din Algeria, a anunţat joi secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, precizând că la nivelul instituţiei diplomaţiei s-a constituit o celulă de criză după ce autorităţile algeriene au confirmat că România se află între statele de provenienţă a ostaticilor.

PARIS (MEDIAFAX) - Luarea de ostatici de la o platformă de gaz din Algeria se înscrie într-o listă lungă de operaţiuni similare, spectaculoase şi adeseori mortale, dar cu motivaţii diverse, relatează AFP.
- 16 ianuarie 2013: Aproximativ 41 de occidentali şi 150 de algerieni au fost reţinuţi de combatanţi care au legături cu Al-Qaida la un complex gazifer din In Amenas (partea central-estică a Algeriei, în apropiere de frontiera libiană), exploatat de Sonatrach (Algeria), BP (Marea Britanie) şi Statoil (Norvegia).
- 1-3 septembrie 2004: Într-o şcoală din Beslan (Osetia de Nord), un comando cecen ia ostatice aproximativ 1.200 de persoane, dintre care copii, părinţi şi profesori. Asaltul forţelor ruse se soldează cu moartea a 331 de persoane, dintre care 186 de copii şi 31 de răpitori, precum şi cu rănirea altor 400 de persoane.
- februarie/martie 2003: În Sahara algeriană, 32 de turişti din Germania, Elveţia, Olanda şi Austria sunt răpiţi în mai multe grupuri de mişcarea islamistă algeriană GSPC (Grupul slafist pentru predică şi luptă). O ostatică germană a murit din cauza insolaţiei, ceilalţi sunt eliberaţi în mai în cadrul unei operaţiuni armate algeriene, apoi în august în Mali în schimbul unei răscumpărări neconfirmate de cinci milioane de euro plătite de Berlin.
- 23-26 octombrie 2002: La Moscova (Rusia) peste 800 de persoane sunt reţinute timp de 57 de ore de către un comando cecen în teatrul Dubrovka, înaintea unui asalt al forţelor speciale ruse. Un număr de 130 de ostatici au fost ucişi, precum şi membri ai comandoului, majoritatea asfixiaţi de gazele folosite de forţele speciale.
- Mai 2000: În Sierra Leone, circa 500 de Căşti Albastre ale ONU sunt luate ostatice de rebelii din cadrul Frontului Revoluţionar Unit (RUF). Ultimii militari ONU, încercuiţi de rebeli timp de două luni, vor fi eliberaţi în iulie în timpul unei operaţiuni desfăşurate de ONU cu susţinere logistică şi aeriană britanică.
- 17 decembrie 1996: În Peru, la reşedinţa ambasadei Japoniei la Lima, circa 700 de persoane sunt luate ostatice de un comando de luptători din cadrul MRTA (Mişcarea Revoluţionară Tupac Amaru). La 22 aprilie, după 126 de luni de detenţie şi în timp ce nu mai erau decât 72 de ostatici, este dat asaltul. Cei 14 membri ai comandoului, un ostatic şi doi militari sunt ucişi.
- 6-7 noiembrie 1985: La Bogota, 400 de persoane sunt luate ostatice în Palatul Justiţiei de către un comando al M19. În ziua următoare, asaltul desfăşurat în comun de armată şi poliţie provoacă moartea a circa 100 de persoane.
- 4 noiembrie 1979: La Teheran, 52 de americani sunt reţinuţi în ambasada Statelor Unite de către 400 de studenţi islamişti care cer extrădarea fostului şah al Iranului, aflat la New York. Ei sunt eliberaţi după 444 de zile, după eşecul unei operaţiuni de comando americane în aprilie 1980.
- 5-6 septembrie 1972: În timpul Jocurilor Olimpice din Munchen (Germania), 11 membri ai delegaţiei israeliene sunt ucişi în timpul unei luări de ostatici în satul olimpic de către un comando palestinian. Doi sunt ucişi de comando, nouă în timpul schimbului de focuri declanşat de poliţia germană pe un aerodrom militar pe care comandoul se pregătea să îl părăsească împreună cu ostaticii. Cei opt membri ai comandoului, un poliţist german şi un pilot de elicopter sunt, de asemenea, ucişi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu