sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Algeria/ostatici: soarta multor cetăţeni străini, încă incertă


Alger, 19 ian /Agerpres/ - Mai mulţi ostatici străini, şapte potrivit răpitorilor, s-ar mai fi aflat în noaptea de vineri spre sâmbătă în mâinile grupului armat afiliat reţelei Al Qaida după asaltul armatei algeriene asupra complexului de industrializare a gazelor din sudul Algeriei, unde s-au baricadat, informează sâmbătă AFP.

Mai multe ţări şi-au exprimat îngrijorarea faţă de resortisanţii lor luaţi ostatici de gruparea islamistă, care susţine că acţionează ca represalii la intervenţia militară franceză în Mali. În acelaşi timp, Consiliul de Securitate al ONU a condamnat în termeni duri atacul terorist asupra complexului de la In Amenas.

O sursă de securitate algeriană, citată de agenţia de presă APS, a furnizat vineri seară un bilanţ provizoriu al asaltului dat de militari: 12 ostatici şi 18 islamişti ucişi şi circa o sută de ostatici străini - din 132 - eliberaţi, precum şi cei 573 de muncitori algerieni. Sursa nu precizează însă naţionalitatea cetăţenilor străini morţi în asalt.

Washingtonul a indicat totuşi moartea unui american, iar Parisul a informat despre moartea unui francez în timpul asaltului armatei algeriene. Un purtător de cuvânt al agenţiei de presă mauritane, ANI, a informat joi despre 34 de ostatici străini morţi în asalt. În ce priveşte numărul străinilor aflaţi încă în mâinile răpitorilor, surse din interiorul grupului au dezvăluit ANI că aceştia sunt şapte: trei belgieni, doi americani, un japonez şi un britanic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu