miercuri, 5 decembrie 2012

Ţările arabe trebuie să plătească un tribut greu schimbărilor climatice /BM/


Doha, 5 dec /Agerpres/ - Ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord vor fi în mod special afectate de schimbările climatice, creşterea temperaturilor şi seceta sporită, cu repercusiuni devastatoare, inclusiv asupra agriculturii sau turismului, a avertizat miercuri Banca Mondială, citată de AFP.

Dacă tendinţa actuală va continua, temperaturile medii din ţările arabe ar urma să crească cu 3 grade Celsius până în 2050, temperatura nocturnă urmând să crească cu 6 grade Celsius, potrivit unui raport publicat pe marginea conferinţei ONU consacrate luptei împotriva schimbărilor climatice de la Doha.

'Climatul ţărilor arabe va cunoaşte extreme de temperatură fără precedent', a avertizat raportul. Ploile din regiune, ce dispune de cele mai scăzute cantităţi din lume de apă dulce, ar urma să fie din ce în ce mai aleatorii, iar inundaţiile mai frecvente.

'Resursele de apă vor fi mai puţine şi, odată cu creşterea populaţiei, această regiune deja nevoiaşă la acest capitol ar putea să nu mai aibă resurse suficiente pentru a iriga recoltele, a sprijini industria şi a furniza apă potabilă', a adăugat Banca Mondială. Potrivit raportului, 'aceste modificări vor ameninţa pilonii esenţiali ai dezvoltării'.

Schimbările climatice au afectat deja sau ar urma să afecteze în curând majoritatea celor 340 de milioane de locuitori din lumea arabă, dar cele 100 de milioane cele mai sărace vor fi cel mai dur atinse. Încălzirea climatică va afecta mijloacele de subzistenţă, provocând o scădere a veniturilor consumatorilor cu circa 7% în Siria şi în Tunisia şi cu 24% în Yemen. Turismul, ce le aduce în jur de 50 de miliarde de dolari ţărilor arabe în prezent, ar urma de asemenea să aibă de suferit, în contextul în care turiştii preferă climate mai moderate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu