joi, 27 decembrie 2012

Întâlnire secretă a premierului israelian cu regele Iordaniei privind armele chimice deţinute de Siria

Tel Aviv, 26 dec /Agerpres/ - Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut Iordaniei permisiunea de a ataca instalaţii cu arme chimice deţinute de Siria, potrivit unui articol apărut la începutul lunii decembrie în publicaţia The Atlantic, relatează www.haaretz.com/news/middle-east/.

La rândul său ediţia de miercuri a ziarului Al-Quds Al-Arabi, editat la Londra, relatează că premierul Benjamin Netanyahu a avut o întâlnire secretă în Iordania cu regele Abdullah al II-lea. Potrivit unui raport apărut în ziarul menţionat şi care urmează să fie confirmat de oficiali israelieni, întrevederea s-a axat pe posibilitatea ca preşedintele sirian Bashar Assad să folosească arme chimice împotriva rebelilor în conflictul ce afectează Siria.

Ziaristul Jeffrey Goldberg afirma în publicaţia The Atlantic, la începutul acestei luni că Israelul a cerut Iordaniei în două rânduri, în ultimele două luni, undă verde pentru a ataca instalaţiile de arme chimice din Siria.

Premierul Benjamin Netanyahu a trimis de două ori deja la Amman reprezentanţi ai Mossad-ului /serviciul israelian de informaţii/ pentru a coordona problema cu iordanienii şi pentru a primi 'acceptul' acestora pentru operaţiune, a scris ziaristul Goldberg. Iordanienii, totuşi, au răspuns negativ la cerere şi au refuzat să-şi dea acordul. Oficiali americani, citaţi în articol, au afirmat că partea iordaniană ar fi comunicat Israelului că 'nu este timpul potrivit' pentru o astfel de intervenţie.

În continuare, Goldberg remarcă faptul că în timp ce Israelul ar putea efectua o astfel de operaţiune fără aprobarea Iordaniei, există preocupări faţă de consecinţele pe care le-ar avea o astfel de intervenţie.

Potrivit unor surse media arabe, armata iordaniană a declarat stare de urgenţă şi trupele sale au distribuit anticipat măşti de gaz în cazul utilizării de arme chimice de către regimul sirian în apropiere de graniţă.

Deşi acest raport rămâne neconfirmat, oficiali iordanieni subliniază că au avertizat lumea, de anul trecut, că regimul sirian ar putea folosi astfel de arme şi că o astfel de situaţie va necesita o intervenţie rapidă a puterilor occidentale, din moment ce, potrivit iordanienilor, nici o naţiune din regiune, inclusiv Israelul, nu poate înfrânge arsenalul de arme chimice al Siriei.

În afară de preocuparea faţă de folosirea de către regimul Assad a armelor chimice, responsabili iordanieni au avertizat săptămâna trecută că Siria poate deveni o 'gaură neagră care să atragă jihadişti din întreaga lume'. Iordanienii se tem că
prin căderea guvernului sirian, armamentul şi experienţa dobândită de jihadişti vor fi îndreptate spre alte ţinte din regiune - în special Iordania şi Israelul.

Primele indicii au fost remarcate de iordanieni în urmă cu două luni când serviciul lor de informaţii a prins o celulă de 11 iordanieni salafişti care se adunaseră în Siria şi plănuiau, sub îndrumarea reţelei Al-Qaida, să atace centre comerciale şi ambasade occidentale din Iordania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu