miercuri, 19 decembrie 2012

Memorandum privind reglementarea transnistreană, elaborat de un grup de experţi de la Chişinău


Chişinău, dec. 2012 - Corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu, transmite: Transnistria trebuie să se bucure de un statut juridic special care îi va permite reprezentarea în toate organismele centrale ale statului, iar trupele militare ruse urmează să fie evacuate, potrivit unui memorandum privind reglementarea conflictului transnistrean, elaborat de un grup de experţi în domeniu de la Chişinău, document prezentat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă.

Soluţionarea conflictului transnistrean trebuie să fie realizată exclusiv prin mijloace politice paşnice, pe calea negocierilor. Regiunea transnistreană urmează să fie o unitate autonomă, să se bucure de competenţe largi şi să aibă propria legislaţie regională, care însă nu va contraveni Constituţiei, potrivit memorandumului prezentat de experţi.

Un grup de deputaţi din parlamentul de la Chişinău şi din Sovietul Suprem de la Tiraspol ar urma să elaboreze o lege privind statutul juridic special al regiunii, iar Transnistria va fi reprezentată în toate organismele de conducere ale statului integrat. Aceasta va avea câte un reprezentat din oficiu în guvern şi în parlament, precum şi în instituţii precum Curtea Constituţională, Comisia Electorală Centrală, Consiliul Coordonator al Audiovizualului. De asemenea, Transnistria ar urma să aibă propriul drapel, stemă, imn, iar în regiune să fie trei limbi oficiale - moldoveneasca (româna), rusa şi ucraineana.

Memorandumul accentuează şi necesitatea retragerii trupelor militare şi muniţiei ruse din regiune până la sfârşitul anului 2014, precum şi transformarea misiunii de pacificatori într-una civilă, sub mandat internaţional

Memorandumul prevede şi formarea unei singure armate naţionale până la sfârşitul anului 2016. În acelaşi timp, dacă soluţionarea definitivă a conflictului nu se va realiza în conformitate cu prevederile documentului sau, dacă una dintre părţile implicate în negocierile '5+2' nu-şi onorează obligaţiile, Republica Moldova va putea renunţa la statutul său de neutralitate şi să-şi regândească strategia sa în domeniul securităţii.

Potrivit expertului Oazu Nantoi, care este unul din autori, acest memorandum este un test pentru toţi cei implicaţi în procesul de reglementare transnistreană, dar în special pentru Tiraspol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu