sâmbătă, 22 decembrie 2012

UE salută numirea lui John Kerry la conducerea diplomaţiei americane


Bruxelles, 22 dec /Agerpres/ - Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a salutat sâmbătă numirea lui John Kerry în funcţia de secretar de stat în administraţia de la Washington şi îl consideră 'candidatul ideal' pentru acest post, transmite agenţia EFE.

'Sunt entuziasmată de numirea senatorului John Kerry pentru a-i succeda lui Hillary Clinton ca secretar de stat al SUA', afirmă Catherine Ashton într-un comunicat postat pe portalul Comisiei Europene.

Preşedintele Barack Obama l-a desemnat vineri pe Kerry să conducă diplomaţia americană, ca urmare a deciziei doamnei Clinton de a se retrage din prim-planul vieţii politice.

În vârstă de 69 de ani, Kerry a fost candidatul democraţilor la alegerile prezidenţiale din anul 2004 şi în prezent conduce Comitetul pentru Relaţii Externe din Senatul american.

'Am avut privilegiul să mă întâlnesc cu senatorul Kerry în diferite ocazii. Prin considerabila experienţă acumulată în fruntea Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului, el este candidatul ideal pentru acest post crucial', subliniază doamna Ashton.

Totodată, şefa diplomaţiei europene şi-a exprimat dorinţa pentru o colaborare rapidă şi strânsă cu viitorul secretar de stat, odată ce numirea sa va fi confirmată de Senatul american, cât şi dispoziţia sa de a continua 'excelenta' cooperare dintre Bruxelles şi Washington din perioada mandatului doamnei Clinton.

În sarcina lui Kerry vor cădea probleme serioase de politică externă, precum conflictul din Siria, programele nucleare ale Iranului şi Coreii de Nord, sau implicaţiile acordării pentru Palestina a statutului de observator în ONU asupra negocierilor de pace cu Israelul. De asemenea, el va trebui să găsească soluţii şi pentru surmontarea unor dificultăţi de ordin intern, cum ar fi previzibila reducere a bugetului pentru Departamentul de Stat, ca urmare a necesităţii diminuării deficitului public.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu