joi, 27 decembrie 2012

Siria: Comandantul poliţiei militare a dezertat

Damasc, 26 dec /Agerpres/ - Comandantul poliţiei militare din Siria a dezertat din guvernul preşedintelui Bashar-al Assad şi a fugit în Turcia, potrivit BBC.

Generalul locotenent Abulaziz al-Shalal este unul dintre oficialii cu cel mai înalt rang care s-a alăturat revoltei împotriva regimului sirian. Armata nu a reuşit să-i protejeze pe sirieni şi s-a transformat în 'bande de ucidere', a declarat generalul sirian, potrivit unei înregistrări video.

Anunţul a survenit în contextul unor informaţii privind un atac lansat de guvernul sirian în provincia Raqqa. După ce ar fi trecut graniţa în Turcia, generalul Shalal a făcut o declaraţie în care afirmă că a dezertat deoarece armata a comis masacre în oraşe şi sate în loc să-i protejeze pe sirieni.

'Îmi anunţ dezertarea din armată din cauza devierii acesteia de la misiunea ei fundamentală de a proteja naţiunea şi a transformării ei în bandă de ucidere şi distrugere', a declarat generalul sirian în înregistrarea video difuzată online.

Potrivit unor surse ale opoziţiei, comandantul a cooperat de la început în secret cu rebelii, a afirmat corespondentul BBC pentru Orientul Mijlociu, Jim Muir, adăugând că acesta este şi cazul altor responsabili militari care au dezertat.

Totodată, generalul Shalal a afirmat că dezertarea este mai dificilă din cauza creşterii nivelului de supraveghere.

Potrivit Reuters, o sursă de securitate siriană a confirmat dezertarea comandantului forţelor militare, dar a minimalizat semnificaţia acesteia. Gen Shalal urma să se retragă în curând şi s-a alăturat revoltei pentru a 'juca rolul de erou', a declarat sursa siriană.

Aproximativ 20 de persoane, între care opt copii, au fost ucise în atacul lansat de forţele guvernamentale siriene în provincia Raqqa, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu