joi, 20 decembrie 2012

Afacerea Benghazi: trei responsabili ai Departamentului de Stat demisionează /TV/

Washington, 20 dec /Agerpres/ - Trei responsabili ai Departamentului de Stat au demisionat în urma unui raport ce critică acest minister al afacerilor externe asupra unor lipsuri în materie de securitate la consulatul Statelor Unite din Benghazi /Libia/ atacat pe 11 septembrie de islamişti, au anunţat miercuri televiziuni americane, informează AP şi AFP.

Şeful siguranţei diplomatice, forţa ce asigură securitatea tuturor reprezentanţelor americane în străinătate şi a Departamentului de Stat la Washington, Eric Boswell, precum şi alţi doi responsabili ai ministerului au demisionat, asigură CNN şi CBS, citând o sursă anonimă din administraţia SUA.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a refuzat să confirme sau să infirme această informaţie.

Un raport al unui comitet oficial 'independent', publicat marţi seară, critică ministerul pentru 'eşecuri şi deficienţe la nivelul a două birouri ale Departamentului de Stat ce au condus instalarea unui dispozitiv de securitate /la consulatul din Benghazi/ şi care a fost în mare măsură inadecvat pentru a face faţă atacului' de la 11 septembrie.

Atentatul terorist cu explozivi şi arme de război a fost comis de miliţii islamiste şi a costat viaţa ambasadorului Statelor Unite în Libia, Christopher Stevens, şi a altor trei agenţi americani.

Acest comitet 'independent' - Comitetul pentru revizuirea acţiunii guvernamentale /ARB/- a fost înfiinţat în septembrie de secretarul de stat Hillary Clinton, care a asigurat că 'îşi asumă responsabilitatea' gestionării consecinţelor atacului de la Benghazi.

Întrucât dna Clinton este bolnavă şi nu a mai apărut în public de peste zece zile, adjunctul ei, William Burns, a venit miercuri să citească o scurtă declaraţie în faţa presei la Departamentul de Stat, înainte de a depune mărturie joi în faţa Congresului.

El a recunoscut că raportul ARB subliniază 'probleme grave şi inacceptabile' în interiorul Departamentului de Stat. 'Am învăţat lecţii extrem de dure şi dureroase la Benghazi', a spus el.

Potrivit lui Thomas Pickering, copreşedinte al ARB, este 'clar că Departamentul de Stat nu a furnizat misiunii de la Benghazi securitatea de care avea nevoie'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu