duminică, 30 decembrie 2012

Mii de persoane au manifestat la Benghazi împotriva miliţiilor armate libiene


BENGHAZI (MEDIAFAX) - Aproximativ 2.000 de persoane au manifestat vineri la Benghazi, în estul Libiei, pentru a solicita desfiinţarea miliţiilor armate şi integrarea în forţele de securitate a foştilor rebeli care au luptat în 2011 împotriva regimului fostului dictator Muammar Kadhafi, relatează AFP.
"Solicităm desfiinţarea tuturor miliţiilor şi integrarea, după caz, a membrilor acestora în cadrul forţelor armatei şi ale poliţiei", a declarat unul dintre manifestanţi, Bilal Bettamer, un student de dreapta.
"Cerem plecarea criminalilor pro-Kadhafi şi susţinătorilor (fostului regim) din armată şi poliţie. Vrem să punem capăt impasului dintre armată şi miliţii", a adăugat acesta.
Foştii lideri şi luptători ai rebeliunii care au refuzat să se alăture aparatelor de securitate ale statului solicită ca aceste instituţii să fie "curăţate" de susţinătorii fostului regim al lui Kadhafi.
După rugăciunea musulmană de vineri, sute de manifestanţi s-au îndreptat către piaţa Tibesti din Benghazi, centru al revoluţiei împotriva colonelului Kadhafi în 2011.
"Vrem o armată unită", "Nu mai vrem niciodată asasinate", se putea citi pe pancartele manifestanţilor.
Elicoptere şi avioane de vânătoare survolau manifestaţia organizată sub sloganul "Benghazi nu va muri", la o săptămână după sosirea unor trupe ale armatei pentru a asigura securitatea oraşului.
În ultimele luni, Benghazi a fost teatrul mai multor explozii şi al unui val de asasinate care au vizat mai ales ofiţerii armatei.
Aceste atentate sunt în general atribuite islamiştilor radicali, la fel ca şi atacul de la 11 septembrie împotriva consulatului Statelor Unite care s-a soldat cu moartea a patru americani printre care şi ambasadorul Chris Stevens.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu