sâmbătă, 29 decembrie 2012

Rudele victimelor unui raid din Afganistan cer Germaniei trei milioane de euro


BERLIN (MEDIAFAX) - Rudele victimelor unui raid aerian mortal al NATO, în Afganistan, în 2009, ordonat de comandamentul german în această ţară, au trimis o plângere pentru a fi îndemnizaţi, a anunţat vineri tribunalul de la Bonn, relatează AFP.
Şase plângeri au fost depuse, cerând guvernului german îndemnizaţii în valoare de 3,3 milioane de euro în total, a precizat Karim Popal, avocatul din Bremen care reprezintă familiile victimelor.
Atacul NATO de la Kunduz, într-o regiune unde Bundeswehr este detaşată începând cu 2003, s-a soldat cu moartea a peste 90 de persoane.
"Din cauza acestei crime barbare, numeroşi orfani şi văduve l-au pierdut pe acela care îi hrănea şi multe mame şi-au pierdut copiii", a scris el într-un comunicat.
Potrivit agenţiei de presă gemane DPA, aproximativ 80 de persoane sunt reprezentate de plângerile depuse.
Întrebat în legătură cu plângerile în timpul unei conferinţe regulate de presă de vineri, purtătorul de cuvânt al ministrului german al Apărării a refuzat să se pronunţe, necunoscând conţinutul plângerii. El a indicat faptul că guvernul german a oferite deja 5.000 de dolari pentru 90 de familii.
O primă serie de plângeri a fost depusă de acelaşi avocat la sfârşitul lui 2011 împotriva guvernului german, pentru a cere aproximativ 25.000 de euro pentru fiecare persoană decedată sau rănită grav.
În prezent, Germania are aproximativ 4.800 de soldaţi în Afganisatn, al treilea cel mai mare contingent al misiunii de luptă a NATO în Afganistan (Isaf), aliată forţelor de securitate afgane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu