vineri, 28 decembrie 2012

India: sinuciderea adolescentei victimă a unui viol colectiv

New Delhi, 27 dec /Agerpres/ - O adolescentă indiană, victimă a unui viol colectiv, s-a sinucis după ce un poliţist a încercat să o convingă să-şi retragă plângerea şi să se căsătorească cu unul dintre violatori, potrivit joi poliţiei şi rudelor ei, relatează AFP.

Tânăra, în vârstă de 17 ani, a înghiţit otravă şi a fost descoperită moartă miercuri seară. Sinuciderea ei s-a produs după ce un alt viol colectiv, al unei studente într-un autobuz din New Delhi la 16 decembrie, a provocat un val de indignare în India. Starea de sănătate a victimei este extrem de gravă.

Adolescenta care s-a sinucis a fost violată în grup la 13 noiembrie în timpul unui festival la Diwali în regiunea Patiala din statul Punjab /nord/. Un poliţist a fost concediat şi un altul suspendat din funcţie pentru gestionarea acestui caz, potrivit unor responsabili locali.

Fata a încercat 'să facă totul pentru a-şi înregistra plângerea', dar poliţia nu a deschis o anchetă oficială, a declarat inspectorul general Paramjit Singh Gill, şeful poliţiei regionale.

'Unul dintre ofiţerii de poliţie a încercat să o convingă să-şi retragă plângerea', a adăugat el.

Sora victimei a declarat la canalul indian de televiziune NDTV că poliţiştii locali au mers prea departe. 'Poliţia a început să exercite presiuni asupra ei pentru a accepta un aranjament financiar cu violatorii sau să se căsătorească cu unul dintre ei', a spus sora victimei.

Înainte de a se sinucide, nimeni nu a fost arestat în acest caz. Joi, trei persoane au fost interpelate, doi dintre presupuşii violatori şi o femeie suspectată de a fi complicele lor.

Tot joi, agenţia indiană de presă PTI a anunţat că un poliţist a fost suspendat din funcţie în statul Chhattisgar /nord/ după ce a refuzat să înregistreze o plângere pentru viol.

Aceste cazuri ilustrează modul în care poliţa indiană tratează adesea cazurile de violenţă sexuală împotriva femeilor. Peste 90% din crimele violente înregistrate în 2011 au avut una sau mai multe femei victime, adică 228.650 din 256.329, conform datelor oficiale, dar cifrele reale ar fi chiar mai ridicate întrucât multe femei sunt reticente să depună plângere la poliţie, notează AFP.

Într-un discurs televizat, primul ministru indian Manmohan Singh a declarat joi că legile 'privind siguranţa femeilor ar trebui revizuite' şi a anunţat crearea unei comisii de anchetă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu