joi, 27 decembrie 2012

Nicaragua: alertă galbenă şi evacuări în jurul vulcanului San Cristobal

Managua, 27 dec /Agerpres/ - Autorităţile din Nicaragua au declarat miercuri cod galben de alertă şi au decis evacuarea preventivă a 300 de familii - circa 1.500 de persoane - din jurul vulcanului San Cristobal, după ce acesta a început să dea semne de activitate, relatează AFP.

Cu toate acestea, 200 dintre familiile care trăiesc la poalele vulcanului refuză în continuare să plece, au recunoscut autorităţile. 'Nu ne este teamă, ne-am obişnuit', a declarat Maria Pereira, o localnică din departamentul Chinandega (nord-vest).

'Am reactivat alerta galbenă în Chinandega, după ce vulcanul, situat la 135 de kilometri de capitala Managua, a reînceput să dea semne de activitate marţi seara', a explicat Guillermo Gonzalez, directorul serviciilor de prevenire a dezastrelor (SINAPRED), la un post de radio local.

Activitatea seismică a vulcanului a crescut semnificativ miercuri, cu 'explozii şi expulzii de gaze, cenuşă şi nisip ', a declarat într-un comunicat Institutul nicaraguan de Studii Terestre (Ineter).

Prima Doamnă şi purtătoarea de cuvânt a guvernului, Rosario Murillo, a explicat că autorităţile au cerut evacuarea preventivă a 300 de familii care locuiau în jurul vulcanului, deoarece 'situaţia vulcanului este instabilă'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu