vineri, 21 decembrie 2012

VÂNĂTORII DE MUNTE BRAŞOVENI LA FINAL DE MISIUNE ÎN TEATRUL DE OPERAŢII DIN AFGANISTAN

Ceremonia militară prilejuită de repatrierea din teatrul de operaţii din Afganistan a militarilor din compunerea Grupului de Comandă Zabul şi a Batalionului 1 Manevră va avea loc vineri, 21 decembrie, la sediul Batalionului 228 Apărare Antiaeriană din Braşov.
Cei peste 650 de militari, care au încadrat timp de şase luni cele două structuri militare din Provincia Zabul, provin, în principal, din Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa" şi, respectiv, din Batalionului 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi" şi au fost înlocuiţi în teatrul de operaţii de militari ai Brigăzii 18 Infanterie "Banat" şi ai Batalionului 191 Infanterie "Radu Golescu".
Militarii Batalionul 1 Manevră, împreună cu cei afgani, a executat, începând cu 7 iunie 2012, operaţii de contrainsurgenţă în aria de responsabilitate, în scopul asigurării unui climat de securitate pentru populaţia locală şi a condiţiilor pentru preluarea responsabilităţilor în aria de operaţii de către Forţele de Securitate Afgane şi reprezentanţii autorităţilor afgane.
Pentru a îndeplini misiunea de bază, militarii batalionului au acţionat pe patru linii principale de efort: dezvoltarea forţelor de securitate afgane, sprijinirea dezvoltării şi reconstrucţiei, securitate şi tranziţia infastructurii tactice către forţele de securitate afgane.
Creşterea profesionalismului şi a capacităţii acţionale a forţelor poliţiei naţionale afgane a reprezentat o sarcină importantă a batalionului.
În cadrul misiunilor de cooperare civili-militari s-a acţionat pe trei direcţii. Prima a vizat localităţile din aria de responsabilitate, unde s-a urmărit identificarea problemelor specifice tranziţiei cu care se confruntă comunităţile. A doua direcţie a reprezentat-o angajarea autorităţilor locale la nivel de district şi provincie, având ca scop susţinerea acestora în îndeplinirea sarcinilor specifice tranziţiei, iar ultima direcţie de acţiune a constat în mentorizarea activităţilor comune dintre autorităţile locale afgane şi populaţia locală, având ca scop final realizarea unei guvernări eficiente la nivel districtual. 
Pe această linie, batalionul a executat 150 de acţiuni în cadrul comunităţilor locale din 91 de localităţi din zona de responsabilitate, 25 de întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale, 28 de acţiuni de întâlniri cu femeile afgane prin echipa FET (Female Engagement Team).
Pe linia de efort „securitate”, principala sarcină a batalionului a constituit-o neutralizarea reţelelor insurgente din zona de responsabilitate, în cooperare cu forţele de poliţie  afgane. 
            Pentru asigurarea libertăţii de mişcare pe autostrada A1, în perioada mandatului, batalionul a executat 1.555 de patrule, a organizat 16 puncte de control trafic şi 160 de patrule pentru intervenţie rapidă.
            Reţeaua insurgentă a fost angajată şi în zonele de staţionare sau reaprovizionare din afara autostrăzii, prin acţiuni de scotocire executate în cooperare cu forţele poliţiei afgane. Aceste acţiuni au avut un impact important în limitarea acţiunilor insurgenţilor în aria de operaţii a batalionului şi a amplasarii de dispozitive explozive improvizate pe autostrada A1 si pe rutele secundare. Batalionul a executat, în cooperare cu poliţia afgană, cinci acţiuni de scotocire în localităţi, 13 acţiuni de scotocire în afara localităţilor, precum şi 27 acţiuni de blocare şi capturare a insurgenţilor prin ambuscade.
O altă sarcină importantă a batalionului, în acest mandat, a constituit-o executarea activităţilor specifice pentru  predarea unor infrastructuri tactice către forţele de securitate afgane, implicând redislocări de forţe şi mijloace în aria de operaţii.

* * *
Structuri din Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa" au fost angajate, începând cu anul 2007, în misiuni în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan. În afara transformărilor structurale care au caracterizat ultimii 14 ani, militari din brigadă au participat la activităţi de instruire în comun, în ţară şi străinătate, cu militari din Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Statele Unite ale Americii, Turcia, precum şi la exerciţii multinaţionale.
Pentru Batalionul 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi", odată cu aderarea României la structurile NATO din aprilie 2004, a început procesul de operaţionalizare, fiind certificat ca structură operaţională în anul 2005. După operaţionalizare, batalionul a fost prezent cu efective în două teatre de operaţii: în IRAK, la misiunile ONU UNAMI III şi UNAMI IV cu câte un detaşament de valoare companie, şi în Afganistan, în cadrul misiunii NATO ISAF, în provincia Zabul.



FOCUS 26

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu