miercuri, 19 decembrie 2012

Franţa: Eusko, moneda bască locală, va fi lansată în ianuarie 2013

Paris, 19 dec /Agerpres/ - Eusko, monedă a bascilor 'complementară' euro, menită potrivit promotorilor săi să consolideze economia locală şi să promoveze limba şi cultura bască, îşi va face apariţia la 31 ianuarie în Franţa, a anunţat marţi asociaţia care se ocupă de proiect de peste un an, transmite AFP.

Conform asociaţiei Euskal Moneta (moneda bască), eusko va permite 'accelerarea schimburilor, relocalizarea şi reorientarea economiei', a menţionat în cursul unui briefing de presă, desfăşurat la Bayonne (sud-vestul Franţei), copreşedintele acesteia Dante Edme-Sanjurjo.

Euskal Moneta a început să prezinte proiectul în urmă cu peste un an în diverse localităţi din Ţara Bascilor şi a lansat o consultare publică care s-a încheiat cu găsirea unui nume: eusko.

Eusko, cu o valoare de un euro, va putea fi schimbat la 40 de case de schimb de pe cuprinsul Ţării Bascilor franceze, situate în general în întreprinderi şi la meşteşugarii parteneri. Vor putea fi folosite bancnote securizate de 1, 2, 5, 10 sau 20 de eusko.

Herrikoa, o companie cu capital de risc din Bayonne specializată în dezvoltarea economică locală, va garanta 'fondul de rezervă' al eusko, constituit din volumul monedei euro retrase din circulaţie, pentru fiecare eusko lansat pe piaţă.

Euskal Moneta susţine că s-a întâlnit cu iniţiatori ai unor proiecte similare atât din Franţa, cât şi din Germania, în Bavaria, unde tranzacţiile se fac în 'chiemgauer'.

În aceste experienţe, scopul este de cele mai multe ori acelaşi: dinamizarea, strângerea legăturilor economice în cadrul unui oraş sau al unei regiuni. Pentru eusko se adaugă dimensiunea limbii basce: firmele partenere vor afişa inscripţii bilingve, iar în contrapartidă vor primi cursuri gratuite de limba bască.

Întrebată de AFP în legătură cu eusko, o purtătoare de cuvânt a Băncii Franţei a comentat: 'Este un fel de troc. Singura monedă care are curs legal este euro'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu