vineri, 28 decembrie 2012

Fostul general Norman Schwarzkopf a decedat la vîrsta de 78 de ani

Washington, 28 dec /Agerpres/ - Generalul american Norman Schwarzkopf, care a condus coaliţia internaţională în primul război din Golf în 1991, a murit la Tampa, Florida /sudul Statelor Unite/, la vârsta de 78 de ani, a declarat joi pentru AFP un responsabil american sub acoperirea anonimatului.

Fostul preşedinte George H.W. Bush, care conducea ţara în timpul acestei intervenţii şi care este în prezent spitalizat, a salutat într-un comunicat memoria 'unuia dintre cei mai mari şefi militari ai generaţiei sale'.

Circumstanţele morţii sale nu au fost precizate imediat.

Acest general de patru stele s-a remarcat în timpul operaţiunii 'Scutul Deşertului', declanşată după invazia Kuweitului de către Irakul lui Saddam Hussein la 2 august 1990, şi apoi cu ocazia operaţiunii 'Furtuna Deşertului', în cursul căreia micul emirat a fost eliberat la începutul anului 1991.

Generalul Schwarzkopf, la acea vreme în fruntea CENTCOM, comandamentul american responsabil pentru Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Vest, conducea coaliţia şi a format un duo de şoc cu generalul Colin Powell, care era atunci şef al statului major şi principal consilier militar al preşedintelui Bush.

Născut la 22 august 1934, Herbert Norman Schwarzkopf a absolvit şcoala militară din Westpoint şi a efectuat două deplasări în Vietnam în 1965 şi 1970. El a ieşit la pensie în august 1991, la câteva luni după sfârşitul războiului din Golf.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu