miercuri, 26 decembrie 2012

Mircea Duşa: În 2013 vom încerca să reparăm eşalonat nedreptăţile făcute militarilor rezervişti la reculcularea pensiilor


Bucureşti, 26 dec /Agerpres/ - Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat miercuri că susţine iniţiativa introducerii pensiilor ocupaţionale, care să reflecte aportul angajaţilor vizaţi la fondul de pensii şi a precizat că va încerca să 'rezolve' eşalonat, în 2013, pensiile militarilor în rezervă, care au pierdut la recalculare.
'Este normal ca şi în România anumite categorii de personal să beneficieze nu de pensii speciale - pentru că iarăşi o să ne întoarceţi la subiectul cu pensiile acelea supradimensionate - în Armată, de exemplu, la poliţie, este vorba de ocupaţionale, nu de pensii speciale. Asta se va analiza la timpul respectiv. Există o întreagă dispută legată de pensiile de la Ministerul Apărării şi de la Ministerul de Interne pentru că atunci când domnul Boc a vrut să-i decapiteze pe cei de la poliţie, în reglementarea pe care a dat-o la timpul respectiv a creat o serie de discrepanţe şi de nemulţumiri. Cred că pensia, indiferent cum se numeşte, că e ocupaţională sau este o altă denumire, trebuie să reflecte exact aportul pe care salariaţii respectivi l-au adus la Fondul de Pensii de-a lungul timpului şi în funcţie de valoarea şi importanţa muncii', a afirmat Mircea Duşa, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a afirmat luni că un sistem al pensiilor ocupaţionale va fi reintrodus în România până în 2016, categoriile care vor putea să beneficieze de acestea fiind agricultorii, militarii, medicii, avocaţii, magistraţii.
În privinţa alocărilor pe 2013, Duşa a afirmat că, la o primă analiză a bugetului MApN, 'foarte mulţi bani se duc pe munca vie şi rămân foarte puţini bani pentru cheltuielile de capital', în condiţiile în care instituţia derulează o serie de proiecte internaţionale vizând creşterea capacităţii de acţiune a Armatei Române, de modernizarea ei şi de atribuţiile pe care la are România în calitate de ţară NATO, UE şi vizând parteneriatul cu SUA.
'Sigur se vorbeşte de foarte mult timp de dotarea cu avioane, de proiectele pe care le avem şi mi-aş dori să se aloce bani pentru cheltuielile de capital, dar în acelaşi timp trebuie să rezolv şi problema pensiilor militarilor în rezervă. A fost destul de mult scandal pe acest subiect şi, aşa cum a afirmat premierul, pe bugetul din 2013 vom încerca să reparăm acele nedreptăţi care îi vizează pe militarii rezervişti. Sigur etapizat, pentru că bugetul nu permite ca toate sumele acelea care ar trebui rezolvate legat de ordonanţa cu privire la felul în care Guvernul Boc le-a tăiat drepturile rezerviştilor să o rezolvăm într-un singur an, dar cred că etapizat şi eşalonat se poate repara şi această nedreptate făcută militarilor rezervişti', a afirmat Mircea Duşa.
Bugetul Ministerului Apărării pe 2013 va cuprinde şi sumele necesare achiziţionării de avioane multirol a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Apărării Mircea Duşa.
'Deja există o hotărâre a CSAT, vom continua discuţii şi, desigur, şi în funcţie de discuţiile pe care le vom avea la începutul acestui an referitoare la aprobarea bugetului, să începem să prindem acele sume în bugetul MApN, pentru ca programul să deruleze', a afirmat Mircea Duşa, întrebat de stadiul negocierilor cu Portugalia privind avioanele multirol.
În privinţa priorităţilor MApN, el a spus că acestea vizează obligaţiile ce decurg din calitatea României de stat membru al NATO, al Uniunii Europene şi din parteneriatul cu SUA.
'La MApN sunt câteva priorităţi legate de misiunile şi responsabilităţile pe care le avem ca stat NATO, de misiunile şi responsabilităţile pe care le avem ca stat al UE şi, sigur legat de parteneriatul cu SUA şi amplasarea sistemului antirachetă la Deveselu, unde deja s-a împlinit un an de când am semnat acest tratat şi mai avem de pregătit până la operaţionalizarea sistemului, avem de pregătit baza materială din acea zonă, legat de căile de acces, utilităţile din zonă şi alte probleme pe care România trebuie să le rezolve până când sistemul va deveni operaţional', a afirmat Duşa.
Fostul ministru al Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, pe 30 septembrie, referitor la cele 12 avioane multirol pe care România urmează să le achiziţioneze ''la mâna a doua'' din Portugalia, că acestea costă aproximativ 120 de milioane de euro din totalul contractului în valoare de 670 de milioane de euro. Diferenţa de bani o reprezintă costul pentru asigurarea suportului logistic, cost care, potrivit ministrului, 'ar fi fost acelaşi' chiar dacă partea română ar fi cumpărat avioane noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu