luni, 24 decembrie 2012

Trupele somaleze eliberează 22 de ostatici deţinuţi de piraţi de aproape trei ani


Mogadiscio, 23 dec /Agerpres/ - Trupele din regiunea somaleză Puntland au eliberat 22 de ostatici deţinuţi de piraţi de aproape trei ani, după ce vasul lor a fost capturat în largul coastei Yemenului, au anunţat duminică autorităţile de la Mogadiscio, adăugând că persoanele păreau să fi fost torturate, transmite AFP.

Vasul MV Iceberg, sub pavilion panamez şi al cărui proprietar era din Dubai, a fost eliberat după două săptămâni de lupte şi asediu al navei în largul coastei Somaliei, au anunţat autorităţile din Puntland, statul semiautonom din nordul Somaliei.

Vasul de 4.000 de tone a fost capturat în Golful Aden în martie 2010, având un echipaj de 24 de persoane din Ghana, India, Pakistan, Filipine, Sudan şi Yemen. Autorităţile din Puntland nu au oferit explicaţii privind soarta celorlalţi doi membri ai echipajului care erau daţi dispăruţi.

'După doi ani şi nouă luni de captivitate, ostaticii prezintă semne de tortură şi boli. Acum ostaticii au primit hrană şi îngrijire medicală', se arată în declaraţia autorităţilor somaleze.

Un raport redactat de Uniunea Producătorilor din Chimie şi Petrochimie din zona Golfului Persic avertizează asupra extinderii atacurilor piraţilor somalezi către rutele maritime din Orientul Mijlociu. Potrivit raportului, fenomenul pirateriei somaleze este determinat de 'criza economică şi socială' prin care trece Somalia, pe termen lung soluţiile fiind numai reconstrucţia acestei ţări şi oferirea de oportunităţi somalezilor pentru a nu mai recurge la piraterie, în timp ce, pe termen scurt, acţiunile împotriva piraţilor, la care participă 30 de state, pot reduce atacurile cu un procent cuprins între 30% şi 50%.

După înlăturarea de la putere a preşedintelui Siad Barre, în anul 1991, Somalia se află în continuare lipsită de o autoritate centrală, ţara fiind în toată această perioadă la dispoziţia diferitelor grupări armate, a mişcărilor islamiste şi a bandelor criminale.

Piraţii somalezi capturează nave comerciale şi echipajele lor în zona Golfului Aden şi în Marea Arabiei, pentru care cer ulterior răscumpărări de milioane de dolari. Uniunea Europeană a trimis în zonă mai multe nave de luptă în cadrul operaţiunii Atalanta, pentru a proteja navigaţia comercială de aceste atacuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu