sâmbătă, 29 decembrie 2012

RETROSPECTIVA ANULUI 2012


Conflictul sîngeros din Syria, tensiunile din Orientul Mijlociu şi fragilizarea situaţiei de securitate din Afghanistan, înainte de programata retragere din 2014, sînt subiectele care au dominat actualitatea în 2012, pentru Biroul de informaţii şi monitorizare a ştirilor din domeniul securităţii, Balint Mercenary Task Force (BMTF). Situaţia fragilă din Orientul Mijlociu, Syria, Afghanistan, dar şi din stînga Prutului, ne-au făcut să ne intensificăm eforturile şi să reuşim impunerea unor corespondenţi permanenţi în acele regiuni. De asemenea, am dus la bun sfîrşit, proiectul „Afghanistan, 10 ani plus”.

NATO şi Statele Unite se pregătesc să părăsească Afganistanul la 31 decembrie 2014. Pentru acest deziderat, noile structuri de securitate afgane trebuie să fie pregătite să preia controlul ţării, în lupta cu talibanii şi crima organizată. Efectivele coaliţiei internaţionale din Afganistan, care numără aproximativ 140.000 de militari, au început deja procesul de retragere treptată din ţară. În acelaşi timp, forţele armatei şi poliţiei afgane vor ajunge la 352.000 de soldaţi, misiunea lor fiind de a menţine securitatea în ţară, ameninţată de 25.000 de talibani şi alţi insurgenţi, potrivit unor informaţii militare.  Forţa NATO în Afganistan (ISAF), prezentă în ţară de la sfârşitul anului 2001, urmează să transfere responsabilitatea securităţii către autorităţile naţionale înaintea retragerii trupelor străine, la sfârşitul lui 2014. Această retragere este considerată prematură de către numeroşi observatori din cauza nivelului redus de pregătire al forţelor de securitate afgane. Chiar în ultimul său număr, ziarul american STARS AND STRIPES titrează pe prima pagină: SECURITATEA AFGANĂ NU ESTE PREGĂTITĂ PENTRU 2014!  România are în Afganistan unii dintre cei mai buni instructori militari din ANA Training. De curînd, efectivelor MApN li s-au alăturat şi jandarmi români. Din păcate, nou createle forţe de securitate afgane sînt mîncate, deja, din interior, de corupţie şi de analfabetism: 9 din 10 recruţi sînt incapabili să citească o scrisoare! În consecinţă, rezultă unităţi sub-calificate profesional şi puţin eficiente! Un raport al ISAF, publicat oficial pe pagina de internet, spune că tot acest efort a costat Coaliţia, peste 27 de miliarde de dolari, dar rezultatul este sub aşteptări. La sfîrşitul anului trecut, doar jumătate din forţele armate, şi puţin peste 35% din forţele de poliţie erau capabile să acţioneze singure în teren!

România a anunţat oficial că va începe retragerea militarilor săi la jumătatea anului viitor. Însă, această retragere este condiţionată de nivelul de performanţă al forţelor afgane de securitate. Prezent, la sfîrşitul lunii trecute, în teatrul de operaţii, fostul ministru al apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, vorbea despre o extindere a prezenţei forţelor militare româneşti în interiorul calendarului de retragere, adică, decembrie 2014.

Misiunea coaliţiei internaţionale este îngreunată şi de sprijinul acordat luptătorilor talibani, sunniţi, de către populaţie, facilitat şi de faptul că populaţia Afganistanului este atît de etrogenă, încît nu se poate vorbi, cu adevărat, despre un popor Afgan în sensul clasic al cuvîntului. Nici despre stat naţional nu se poate vorbi! Probabil că cel mai nimerit termen ar fi "Confederaţie etnică" bazată pe o comuniune tribală (Tribal Commonwealth), concept promovat intens de către liderii locali, mai ales pashtuni. Hamid Karzai şi-a exprimat public intenţia de a se retrage la sfîrşitul celui de-al doilea mandat, conform Constituţiei, iar acest aspect ameliorează într-un mod foarte sensibil perspectivele politice pentru Afganistan.  Karzai, aflat la conducerea Afganistanului de la sfîrşitul lui 2001, a fost reales în 2009, în urma unui scrutin marcat, potrivit comunităţii internaţionale, de fraude masive, majoritatea comise în favoarea şefului statului.


IANUARIE
- 13, ITALIA - Pachebotul Concordia eşuează, cu 4.229 de persoane la bord, după ce se loveşte de o stâncă, în apropiere de Insula Giglio (Toscana). Naufragiul se soldează cu 32 de morţi.
FEBRUARIE
- 21, GRECIA/UE - Grecia obţine un ajutor public în valoare de 130 de miliarde de euro din partea Zonei Euro şi ştergerea unor datorii în valoare de 107 miliarde de euro, evitând un faliment şi o ieşire din cadrul Uniunii Monetare. Atena este supusă, în schimb, unei austerităţi stricte, pe fondul unor proteste violente.
MARTIE
- 4, RUSIA - Vladimir Putin obţine victoria în alegerile prezidenţiale încă din primul tur (64%). Opoziţia şi observatorii denunţă un scrutin marcat de fraude. Se succed manifestaţii de mare amploare, la care sunt arestate sute de persoane. Putin este învestit pentru al treilea mandat, la 7 mai, şi îl nominalizază pe Dmitri Medvedev ca premier.
- 30, MALI - Începe ocuparea de către grupări islamiste armate, susţinute de o grupare rebelă tuareg, a nordului ţării. La sfârşitul lui iunie, islamiştii obţin o victorie importantă asupra rebelilor tuaregi, consolidându-şi controlul deja puternic asupra regiunii, în care impun sharia (legea islamică). O puternică armată africană, susţinută de către occidentali, se pregăteşte să intervină în nord.
APRILIE
- 13, COREEA DE NORD - Phenianul eşuează într-un tir de rachetă cu rază lungă de acţiune care urma să amplaseze pe orbită un satelit de observare terestră, considerat de către comunitatea internaţională un test "deghizat" al unei rachete cu o capacitate nucleară.
MAI
- 6, GRECIA - Alegeri legislative anticipate se transformă într-un vot de sancţionare a austerităţii şi partidelor tradiţionale. Partidul neonazist Zori Aurii apare pe scena politică. În lipsa unui acord asupra unui Guvern, sunt organizate noi alegeri în iunie, câştigate de către partidul conservator Noua Democraţie (ND). Antonis Samaras devine premier.
- 6, FRANŢA - Socialistul François Hollande este ales preşedinte, pecetluind o revenire a stângii la cel mai înalt nivel al statului, după 17 ani de absenţă. În iunie, Partidul Socialist (PS) obţine o majoritate absolută în cadrul alegerilor legislative.
IUNIE
- 30, EGIPT - Mohamed Morsi, candidatul mişcării islamiste Fraţii Musulmani, depune jurământul, devenind primul preşedinte civil şi islamist al ţării, după ce obţine o victorie în primele alegeri prezidenţiale post-Mubarak.
IULIE
- 1, IRAN - Intră în vigoare un embargo petrolier fără precedent al UE, urmat de noi sancţiuni occidentale menite să oblige Teheranul să cedeze în legătură cu activităţi nucleare controversate.
- 7, LIBIA - Alegerea unei Adunări Naţionale, primele alegeri libere organizate în ţară după zeci de ani de dictatură sub Muammar Kadhafi.
- 18, SYRIA - Un atentat spectaculos loveşte în plin aparatul de securitate al regimului şi provoacă moartea a trei oficiali de rang înalt, inclusiv a cumnatului preşedintelui Bashar al-Assad. Atentatul, revendicat de către Armata Siriană Liberă (ASL, formată din dezertori şi civili înarmaţi), este comis în contextul în care cele mai violente lupte înregistrate de la începutul revoltei, în martie 2011, cuprind capitala Damasc şi oraşul Alep (nord).
- 20, SPANIA - Madridul, care se confruntă cu o panică a pieţelor şi o nemulţumire socială fără precedent, obţine din partea Zonei Euro un plan de ajutorare destinat recapitalizării băncilor. La începutul lui august, Guvernul lui Mariano Rajoy adoptă un plan de austeritate care prevede economisirea sumei de 150 de miliarde de euro.
- 25,  - Moare astronautul american Neil Armstrong, care a intrat în istorie la 20 iulie 1969 ca primul om care a păşit pe Lună.
SEPTEMBRIE
- 4, CANADA/QUEBEC - Separatiştii din cadrul Partidului din Quebec obţin o victorie în alegerile legislative din această provincie. Noul Guvern anulează o creştere a taxelor de şcolarizare care a provocat, de la începutul lui februarie, o importantă mişcare de contestare, cunoscută sub numele de "Primăvara arţarului".
- 8/9, IRAK - Un val de atentate coordonate împotriva forţelor de securitate se soldează cu aproape 90 de morţi şi peste 400 de răniţi şi sunt revendicate de către Statul Islamic Irak (ISI), o filială a reţelei teroriste Al-Qaida în această ţară. Luna septembrie este cea mai sângeroasă înregistrată în ultimii doi ani, cu 365 de morţi.
- 11, LIBIA - Patru americani, inclusiv ambasadorul Chris Stevens, sunt ucişi într-un atac cu rachete comis asupra Consulatului Statelor Unite de la Benghazi (est), de către membrii unor miliţii islamiste.
- 14, AFGANISTAN - Coaliţia este afectată de cele mai importante pierderi materiale înregistrate din 2001, în timpul unui atac al talibanilor asupra Camp Bastion (sud), organizat în semn de protest faţă de un film american antiislamic, care afectează mai multe ţări musulmane.
De la începutul anului, aproximativ 60 de militari NATO au fost ucişi de către persoane purtând uniforma afgană.
- 21, RETRAGERE/TRUPE - Washingtonul anunţă că 33.000 de americani staţionaţi suplimentar prin ordinul preşedintelui Barack Obama au părăsit Afganistanul. În noiembrie, Franţa îşi retrage ultimele trupe de luptă. Misiunea de luptă a forţelor coaliţiei urmează să se încheie la sfârşitul lui 2014.
OCTOMBRIE
- 9, PAKISTAN - Malala Yousafzai, o adolescentă în vârstă de 15 ani care militează pentru dreptul la educaţie al fetelor, este rănită grav într-un atentat care o vizează, organizat de către talibani. Malala, al cărei caz bulversează milioane de persoane în Pakistan şi în străinătate, este spitalizată în Anglia.
- 18, COLUMBIA/FARC - Guvernul şi rebeliunea marxistă a Forţelor Armate Revoluţionare Columbiene (FARC) deschid în mod oficial, în Norvegia, negocieri de pace, primele după zece ani, menite să pună capăt celui mai vechi conflict armat din America de Sud.
- 24, URAGAN - Sandy, unul dintre cele mai devastatoare uragane din ultimii ani, loveşte în plin o regiune vastă, din Caraibe şi până în Canada. Haiti şi estul Statelor Unite plătesc un tribut greu, atât uman, cât şi material. Peste 200 de persoane au murit, dintre care 43 doar la New York.
NOIEMBRIE
- 6, SUA - Barack Obama este reales pentru al doilea mandat de patru ani la Casa Albă, învingându-l pe republicanul Mitt Romney.
- 9, SUA/CIA - Directorul CIA generalul David Petraeus demisionează în urma dezvăluirii unei relaţii extraconjugale cu biografa sa. Scandalul îl afectează şi pe generalul John Allen, actualul comandant al forţelor aliate în Afganistan. Nominalizarea sa aşteptată la conducerea supremă a NATO este suspendată.
- 14, FÂŞIA GAZA/ISRAEL - Israelul lansează operaţiunea "Pilon de Apărare" în Fâşia Gaza odată cu asasinarea comandantului militar al mişcării islamiste palestiniene Hamas Ahmed Jaabari. Un armistiţiu între Israel şi mişcarea islamistă aflată la putere în Fâşia Gaza pune capăt unei săptămâni de ofensivă. Sunt ucişi 174 de palestinieni şi şase israelieni.
- 15, CHINA - Echipa de conducere este înnoită în urma Congresului al XVIII-lea al Partidului Comunist Chinez (PCC). Xi Jinping, noul numărul unu, îi succedă lui Hu Jintao.
- 20, R.D.CONGO - Rebeli din cadrul M23 preiau aproape fără lupte controlul asupra oraşului strategic Goma, capitala provinciei Nord-Kivu, în estul Republicii Democratice Congo (RDC). Ei se retrag din oraş la 1 decembrie, în urma unei mobilizări internaţionale puternice.
- 22, EGIPT - Începe o gravă criză politică marcată de violenţe, în urma unui decret prin care preşedintele Morsi îşi arogă puteri excepţionale care îl plasează deasupra oricărui control judiciar. Constituţia este aprobată la 25 decembrie prin referendum, cu 63,8 la sută din voturi.
- 28, SIRIA - Periferia Damascului este afectată de cel mai sângeros atentat în rândul civililor (peste 54 de morţi), la Jaramana, o localitate cu populaţie majoritară de druzi şi creştini.
Cele 21 de luni de violenţe s-au soldat cu peste 44.000 de morţi, majoritatea civili, potrivit unei organizaţii nonguvernamentale (ONG) siriene.
- 29, PALESTINA/ONU - Un vot istoric la ONU transformă "entitatea" palestiniană într-un "stat observator non-membru" (138 de voturi pentru, nouă împotriva şi 41 de abţineri). Ca măsură de represalii, Israelul anunţă construirea a aproximativ 3.000 de locuinţe în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, provocând critici dure din partea Statelor Unite şi mai multor ţări europene.
DECEMBRIE
- 4, FILIPINE - Taifunul Bopha, cel mai puternic din acest an în regiune, devastează sudul ţării şi se soldează cu aproximativ 1.067 de morţi şi peste 800 de dispăruţi.
- 12, COREA DE NORD - Phenianul efectuează un tir reuşit de rachetă care pune pe orbită un satelit, antrenând un val de condamnări din partea comunităţii internaţionale, inclusiv a partenerului său chinez. Numeroase ţări văd în acesta un test de rachetă balistică.
- 14, SUA/ATAC - Şcoala primară Sandy Hook din Newtown (Connecticut) este teatrul unuia dintre cele mai sângeroase atacuri comise într-o instituţie de învăţământ. Adam Lanza, în vârstă de 20 de ani, ucide 26 de persoane, dintre care 20 de copii, după care se sinucide. Anterior, el şi-a ucis mama la domiciliul acesteia.
- 22, SUA/SCHIMBARE – După un mandat mediocru, lipsit de relevanţă şi decizii impresionante, fosta primă-doamnă, Hillary Clinton, este înclocuită din fruntea Departamentului de stat, cu senatorul John Carry, fost candidat la alegerile prezidenţiale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu