miercuri, 26 decembrie 2012

Creatorul puştii Kalaşnikov a fost spitalizat

Moscova, 26 dec /Agerpres/ - Creatorul pistolului-mitralieră AK-47, arma de asalt cea mai folosită în lume, Mihail Kalaşnikov, a fost spitalizat, a anunţat miercuri agenţia Ria Novosti citată de EFE.

'Este supus unui tratament profilactic. Nu se află la reanimare', a declarat pentru Ria Novosti fiul acestuia, Victor Kalaşnikov, care a negat că tatăl său, în vârstă de 93 de ani, a fost adus la spital din cauza unor grave probleme cardiace.

Potrivit unor surse din anturajul lui Kalaşnikov, starea lui de sănătate s-a înrăutăţit din luna martie, când a încetat orice activitate. 'Nu mă doare nimic, dar parcă nu mai am forţă', i-a spus el săptămâna trecută colaboratorului său, Nikolai Şliaev. Autorităţile sanitare din regiunea Udmurtia, unde locuieşte Mihail Kalaşnikov şi unde se află fabrica ce produce acest tip de arme, au confirmat că acesta suferă de diferite afecţiuni.

Recent, el a trimis preşedintelui rus, Vladimir Putin, o scrisoare în care denunţă proasta gestiune a fabricii de către conducerea actuală. Anul trecut, armata rusă a anunţat că nu va mai achiziţiona arme Kalaşnikov din cauza stocurilor sale excedentare.

Tot anul trecut, preşedintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, l-a distins cu medalia de Erou al Rusiei. Mihail Kalaşnikov a mărturisit în anul 2007, când s-au împlinit 60 de ani de la omologarea acestei arme, că naziştii sunt la originea conceperii ei, iar vocaţia lui iniţială a fost de a proiecta utilaje agricole. El a început să proiecteze pistolul-mitralieră AK-47 în anul 1947, când era internat într-un spital, fiind rănit într-o confruntare cu armata germană.

Potrivit autorităţilor ruse, aproape 90% din automatele Kalaşnikov produse în lume nu sunt originale, fiind fabricate fără autorizaţie sau cu licenţe expirate.

Un comentariu: