luni, 24 decembrie 2012

Trupele siriene recurg la un gaz necunoscut până acum (ONG, militanţi)


Damasc, 24 dec/Agerpres/ - Militanţi ai Observatorului sirian pentru drepturile omului au acuzat luni trupele siriene că au folosit un gaz necunoscut până acum împotriva insurgenţilor din Homs (centrul Siriei), transmite AFP.

Observatorul citează militanţi din oraş care afirmă că şase rebeli au murit în timpul nopţii, după ce au inhalat un gaz inodor cu care au tras forţele guvernamentale. ONG-ul, care se sprijină pe o vastă reţea de militanţi şi medici de pe teren, menţionează 'un gaz care se degajă sub forma unui fum alb imediat ce grenadele se lovesc de zid'. 'Ar putea fi vorba despre un gaz nefolosit până acum, care provoacă ameţeli, grave dureri de cap şi, uneori, crize de epilepsie', adaugă Observatorul. Directorul ONG-ului, Rami Abdel Rahmane, a declarat telefonic AFP că 'nu este vorba despre o armă chimică, dar nu ştim dacă este interzisă la nivel internaţional sau nu'. 'Militanţii spun că nu este o armă convenţională şi este prima oară că s-au înregistrat aceste simptome', a adăugat el.

ONG-ul a făcut un apel la Crucea Roşie Internaţională, recomandându-i să trimită imediat o echipă medicală specializată la Homs, oraş în care câteva cartiere sunt asediate de şase luni de armată, ca să vină în ajutorul răniţilor şi să întocmească un raport despre utilizarea gazului.

'Acest gaz provoacă grave dificultăţi respiratorii şi micşorarea irisului. Este clar că este un gaz toxic, dar nu ştim ce fel de gaz este. În orice caz, nu este gaz sarin', arată şi reţeaua de militanţi anti-regim a Comitetelor locale de coordonare, care semnalează şi ea folosirea de către armată de 'grenade cu gaz' la Homs.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu