luni, 24 decembrie 2012

Damascul asigură că nu a intervenit în tabăra palestiniană de la Yarmuk


Damasc, 23 dec /Agerpres/ - Ministrul sirian al informaţiilor Omran al-Zohbi a declarat, duminică, că armata nu a intervenit în tabăra de refugiaţi palestinieni de la Yarmuk, situată la sud de Damasc şi scenă a unor violenţe mortale în ultimele zile.

Într-o conferinţă de presă, Zohbi a cerut de asemenea ca taberele de refugiaţi palestinieni să fie ţinute departe de criza din Siria, sfâşiată de peste 21 de luni de violenţă.

Luptele între combatanţi pro şi antiregim au început pe 16 decembrie în această tabără, încetând joi, în pofida unor focuri de armă sporadice.

Potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului /OSDH/, armata aerului a efectuat mai multe raiduri mortale asupra Yarmuk, unde rebelii erau în avantaj faţă de combatanţii proregim, aminteşte AFP.

Dar ministrul Zohbi a dat asigurări că 'armata siriană nu a intervenit deloc militar în tabără, nici pe uscat şi nici pe cale aeriană'. Potrivit acestuia, comitetele populare, civili însărcinaţi cu protecţia taberei, 'au fost de acord să depună armele atunci când au realizat că armata nu va interveni'.

El a notat că 'situaţia a revenit la normal în tabără'.

Circa 100.000 din cei 150.000 de locuitori ai taberei Yarmuk au fugit în cursul săptămânii, mulţi dintre ei instalându-se în grădini publice şi pieţe din Damasc, potrivit agenţiei ONU pentru ajutorarea refugiaţilor palestinieni /UNRWA/. Circa 2.800 au ajuns în Libanul vecin, potrivit Siguranţei generale libaneze.

Mai multe ziare libaneze au anunţat un acord intervenit între părţile adverse sub auspiciile lui Mokhtar Lamali, reprezentantul la Damasc al mediatorului internaţional Lakhdar Brahimi, în termenii căruia toţi bărbaţii înarmaţi trebuie să părăsească această tabără.

Potrivit lui Zohbi, Ministerul sirian al Afacerilor Externe a scris ONU şi secretarului său general Ban Ki-moon pentru ca ei 'să ceară ţărilor ce sprijină grupurile teroriste armate şi le încurajează să ocupe tabăra de refugiaţi Yarmuk... să părăsească tabăra imediat pentru a apăra viaţa refugiaţilor palestinieni şi a împiedica distrugerea' ei.

Termenul 'grupuri teroriste armate' este utilizat de autorităţile siriene pentru a-i desemna pe rebeli.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu